Pretraga

Bolja budućnost: Želimo stvoriti elitu obrazovanih Roma

A- A+

Obrazovanje, smještaj i integracija Roma još uvijek su veliki problemi u Hrvatskoj pa smo razgovarali s Ramizom Memedi, predsjednicom udruge Bolja budućnost, koja nam je objasnila što se to promijenilo u 15 godina njenog rada. Kao što je slučaj i s drugim udrugama, tako ni Bolja budućnost nije dobila prostor za svoje aktivnosti, no to ih ne spriječava u pomaganju mladim Romima koji žele učiti i raditi.

Bolja budućnost je Udruga žena Romkinja Hrvatske, ali njeno djelovanje nije ograničeno samo na ženske osobe. Predsjednica Udruge je Ramiza Memedi, a Bolju budućnost je osnovala prije skoro 15 godina. Budući da se Memedi zalaže za rješavanje stambenog pitanja Roma, njihovo obrazovanje i zaposlenje, odlučili smo u razgovoru s njom saznati što je Udruga do sad postigla te kako gleda na činjenicu da su romski studenti anonimni.

Izdvojeni članak

Roditelji protestirali: ‘Ne želimo da romska djeca idu u školu s našom’


www.uzrh-bb.hr

Izdvojeni članak

Ekskluzivno: MZOS skriva imena 30 romskih stipendista

Strah od nepoznatoga

Prema riječima predsjednice Udruge, Romi žive na marginama i socijali zato što Hrvati imaju strah od nepoznatoga. Zbog toga brojni srednjoškolci i studenti koji su pripadnici romske nacionalne manjine skrivaju svoje podrijetlo.

– Ne branim Ministarstvo, ali znam zašto nikome ne žele dostaviti popis romskih studenata i srednjoškolaca, nego su samo obznanili brojke. Primjer je slučaj u Međimurju gdje je romskoj djeci bio spriječen ulazak u školu. Djeca se prestraše te se pođu pitati što s njima nije u redu, a kad odrastu shvate kako ne žele opet prožvljavati isto odbacivanje pa zbog toga skrivaju svoje podrijetlo, što Ministarstvo podržava, odgovorila je Memedi na upit što misli o tome što MZOS skriva 30 romskih studenata.

Što se tiče sumnje kako Hrvati primaju Stipendiju za Rome, Memedi je izjavila kako živimo u demokratskoj zemlji koja dopušta svima da se deklariraju onako kako žele. Istaknula je kako i sama poznaje obitelj koja se deklarirala kao romska, iako nisu njihove pripadnosti, samo kako bi ostvarili svoje interese.

‘Nije istina da Romi ne žele učiti i raditi’

Među Hrvatima su duboko ukorijenjeni negativni stereotipi o Romima pa tako većina još uvijek misli kako oni ne žele učiti niti se zaposliti. Da to nije istina dokazala je Memedi kad je sa Zavodom za zapošljavanje radila na projektu zapošljavanja Romkinja koje su završile srednju školu. Budući da su s dotadašnjim obrazovanjem mogle dobiti i bolje poslove, ali nisu , sve su prihavile i dodatni tečaj za sobarice samo kako bi se uspjele zaposliti. To je dokaz kako žele bilo što raditi samo da bi preživjele i ne biti na socijalnoj pomoći.

Mnogim mladima koji su završili srednju školu ostala je samo diploma s kojom su se prijavili na Zavodu za zapošljavanje te se vode kao dugotrajno nezapošljiva osoba. Ta nemogućnost zapošljavanja uz željenog obrazovanja stvara negativnu sliku u samoj zajednici te im oduzima volju za daljnje obrazovanjem.

Izdvojeni članak

Romske udruge sumnjaju da njihove stipendije koriste Hrvati

– Mi pružamo besplatne pravne savjete za sve, a posebno se fokusiramo i individualno se obraćamo mladima kad god je to moguće s porukom da je obrazovanje najvažniji faktor u životu, jer obrazovan čovjek ima drugačiji mišljenje i pogled na uvjete življenja te cjelokupne nagomilane probleme s kojima se susreće. Postoje mnogi mladi koji napuštaju obrazovanje ili stupaju u brakove kako bi osnivali obitelji u dobi oko 15 godina. Najveći problem je što žive u zatvorenim krugovima, gdje nemaju prave uzore te ih i roditelji u toj dobi tjeraju na brak i formiranje obitelji kako bi stekli pravo na skrb. No to je samo prelazak sa socijale na socijalu, a da institucije ništa ne poduzimaju o prevenciji maloljetnih brakova, objašnjava predsjednica.

Ljetna škola i elita obrazovanih Roma

Trenutno je u Hrvatskoj 470 Roma koji pohađaju srednju školu, što je veliki napredak u usporedbi s 1997. godinom kad je Bolja budućnost krenula s radom. Predsjednica Memedi nam je rekla kako je njima u cilju stvoriti elitu obrazovanih Roma te kako daju sve od sebe da u tome i uspiju.

Od 2005. godine Udruga organizira Ljetnu školu za mlade Rome na kojoj uče o svojoj kulturi, jeziku i povijesti, jer te stvari ne mogu naučiti u školama. Ljetnu školu, koja je ove godine bila organizirana u kolovozu u Selcu, posjetilo je 40-ak mladih Roma dok je MZOS donirao 1000 kuna po osobi.

Cilj ove škole je upoznavanje različitosti u romskoj zajednici, osnaživanje i međusobnono poštivanje, a Udruga i dalje od Grada Zagreba ne može dobiti nikakav prostor kako još kvalitetnije i bolje radili te pomagali onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap