Pretraga

Boras prozvao ministra da Sveučilište dobiva premalo novaca, Fuchs mu oštro odgovorio

A- A+

Na pitanje o velikim kvotama na fakultetima poput Ekonomskog i Pravnog, rektor Damir Boras prozvao je ministra obrazovanja jer, kako kaže Boras, Sveučilište za rješavanje tog problema ne dobiva dovoljno novaca. Ministar Radovan Fuchs na to je komentirao kako Sveučilište ne može samo tako dobivati novac, a da se nikome ne polažu računi.

Foto: Ivan Božić, srednja.hr | Screenshot HRT

Zaiskrilo je na relaciji Ministarstva obrazovanja i Sveučilišta u Zagrebu nakon što je rektor Damir Boras na Danu karijera u zagrebačkom studentskom centru prozvao ministra Radovana Fuchsa, objavio je dnevnik.hr.

Boras: ‘Tržište rada u Hrvatskoj ne postoji, kvote na fakultetima su normalne’

Na pitanje novinarke kada će se kvote na fakultetima uskladiti s potrebama tržišta rada, rektor Boras prvo je izjavio kako hrvatskog tržišta rada zapravo ‘nema’.

– Mi imamo europsko i svjetsko tržište rada i to se vidi. Tržište rada je jedna politička floskula koja je vrlo neprecizna, a mi danas stvaramo stručnjake za svjetsko tržište. Sveučilište u tom smislu u potpunosti ispunjava potrebe tržišta rada, ali naglašavam, to tržište nije samo Hrvatska nego i Europa, mi smo dio Europske unije, rekao je Boras za dnevnik.hr.

Izdvojeni članak
razred učionica

Maturanata je sve manje, a fakulteti uporno drže visoke upisne kvote: Ove godine prazno 11.000 mjesta

‘Pitajte ministra zašto nam ne daje prostora’

Dodao je i kako ne smatra da su kvote na Ekonomskom i Pravnom fakultetu prevelike jer, prema njegovim riječima za dnevnik.hr, ‘dok studenti nalaze posla, to je normalno’. Oko problema premalog broja kvota poput Logopedije, rektor je prozvao ministra Fuchsa.

– Mi moramo imati za to novca i moramo imati dovoljno prostora da zaposlimo ljude, pitajte ministra zašto nam ne daje prostora za takva vrhunske stručnjake, mi imamo prostora. Trebali smo napraviti i tzv. kampus Borongaj gdje nam prigovaraju da nema mjesta. Trebamo iskoristiti ovaj potres da, ne samo obnovimo zgrade, nego i da stvorimo kampus, da stvaramo struke koje su deficitarne, a ima ih. Ovi koje mi stvaramo – svi imaju posla, izjavio je Boras za dnevnik.hr.

Izdvojeni članak

Prazno ostalo 11 tisuća mjesta: Neki od većih fakseva nisu popunili kvote ni u drugom roku

‘Treba reorganizrati Sveučilište u Zagrebu’

Ministar Fuchs na to je za dnevnik.hr odgovorio kako Sveučilište u Zagrebu iz državnog proračuna dobiva oko 4 milijarde kuna.

– Ja ne znam koliko bi još milijardi trebali dati da bi promijenili ovakav tip izjave i zadovoljilo priču. Ali možda bi trebalo malo drugačije organizirati Sveučilište, rekao je Fuchs za dnevnik.hr.

Izdvojeni članak

Priča o studiju demografije i iseljeništva baš je neslavna. Ne popunjavaju se kvote, upisuju se lošiji učenici

‘Postoje studijski programi koje nitko ne studira’

Dodao je i kako Zagreb ima oko 715 studijskih programa, za razliku od jednog Bečkog Sveučilišta koje ima 142 studijska programa.

– U Zagrebu imate studijskih programa koji su odobreni, a ne studira nitko ili je eventualno upisan jedan ili dva studenta. Ako rektor misli da se sve rješava isključivo novcem koji se koristi, a da se nikome ne polažu računi i da se otvaraju čitavi nizovi studijskih programa gdje imate definirane zaposlene profesore kojima to ulazi u kvotu, oni su za to plaćeni iz državnog proračuna, a ne predaju ništa ili nikome, objasnio je Fuchs za dnevnik.hr.

Na pitanje bi li rektor uspio ‘učiniti čuda’ ako bi dobio 10 puta više novaca, ministar je za dnevnik.hr rekao kako nije baš u to siguran.

Boras prozvao ministra da Sveučilište dobiva premalo novaca, Fuchs mu oštro odgovorio
Share via
Copy link
Powered by Social Snap