Pretraga

Boris Ivetić opet pred Ministarstvom: ‘Nisam ponio transparent da ne ometam ministricu’

A- A+

Dan nakon što je pušten iz istražnog zatvora, teorijski fizičar Boris Ivetić vratio se prosvjedovati ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ustraje u svom zahtjevu da dokaže kriminal na zagrebačkom PMF-u na kojem je, kako kaže, 12 semestara radio bez plaće.

Boris Ivetić ispred MZO-a foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Vratio sam se ispred Ministarstva završiti doktorat, kaže Boris Ivetić, teorijski fizičar kojeg su prošlog petka uhitili zbog narušavanja javnog reda i mira jer je prosvjedovao pred resornim ministarstvom. U četvrtak je pušten na slobodu, a sud ga je čak slao i na psihijatrijsko vještačenje koje je utvrdilo kako je Ivetić uračunljiv.

Dan nakon što su ga pustili na slobodu, vratio se prosvjedovati. Želi dokazati da “na hrvatskim sveučilištima vlada robovlasnički sustav”. Ovaj put, dodaje, nije ponio transparent da ne ometa ministricu.

– Nije mi bila namjera ulaziti u sukob s ministricom. Samo želim dokazati istinu, objašnjava.

‘Sad tek vidim koliko sam bio naivan’

Izdvojeni članak

Fizičar koji je u petak uhićen pred Ministarstvom obrazovanja pušten iz zatvora

Ivetić, naime, kaže da je od 2013. do 2018. godine, punih 12 semestara, kao asistent, držao nastavu na Odsjeku za fiziku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, bez da je dobio i kunu za svoj rad. Studentima je, priča, istovremeno držao po nekoliko kolegija čiji su nositelji različiti profesori. Sve vrijeme nadao se da će ga jednog dana zaposliti, no nisu. Iako je predavao, kaže da nije potpisivao nikakav ugovor. Dapače, nositelji kolegija koje je držao nisu čak ni tražili dozvolu Fakultetskog vijeća da mu odobri sudjelovanje u nastavi.

– Sad tek vidim koliko sam bio naivan. Svašta su mi obećavali, a nisam dobio ništa. Radio sam sa strane pa mi novac od Sveučilišta nije bio potreban. A onda sam shvatio da sam izigran, prepričava Ivetić, koji je godinama volontirao i na Institutu Ruđer Bošković.

Da ga ne planiraju zaposliti shvatio je nakon obrane teme doktorskog rada. Studirao je na doktorskom studiju, što je uvjet koji inače moraju zadovoljiti svi koji se žele zaposliti kao asistenti. U veljači 2018. na Odsjeku za fiziku otvorili su natječaj za asistenta, a Ivetić je baš tada trebao braniti temu disertacije. No, Povjerenstvo za obranu doktorskog rada, koje se sastoji od najčešće troje profesora te se za svakog doktoranda saziva posebno, nikad mu nije odgovorilo je li obranio svoj rad ili ne. Teorijski fizičar je kasnije, kaže, istu temu prijavio na Sveučilištu u Beču, gdje je nastavio doktorski studij.

Boris Ivetić

Boris Ivetić ispred MZO-a foto: Denis Gaščić|srednja.hr

‘Iskorištavali su me dok su mogli’

Na PMF-u su mu u međuvremenu, priča, poručili kako ga više ne trebaju kao asistenta. Zapravo zaposlenim asistentima ministarstvo financira troškove doktorskog studija, dok je Ivetić dio školarine od 20.000 kuna platio sam. Jer, s PMF-om nikada nije potpisao ugovor o radu, iako je njihovim studentima držao Praktikum za profesore fizike, Praktikum za kemičare, Klasičnu elektrodinamiku i Relativnu kvantnu fiziku.

– Samo za jedan semestar potpisao sam s njima ugovor o suradnji u nastavi, ali odvjetnici su mi kasnije rekli kako je taj ugovor ništavan te da sam u poziciji kao da ništa nisam potpisivao , prepričava teorijski fizičar.

Ako ga guglate, među rezultatima možete pronaći i link na stranicu PMF-a na kojoj je pisalo da je Ivetić asistent, no klikom se otvara prozor koji pokazuje kako je stranica izbrisana.

Boris Ivetić ispred MZO-a foto: Denis Gaščić|srednja.hr

PMF: Ne bi bilo primjereno išta komentirati

S PMF-a nisu željeli komentirati slučaj jer se s Ivetićem spore na sudu.

– Pred Općinskim radnim sudom u Zagrebu u tijeku je sudski postupak u kojem je stranka g. Boris Ivetić, radi čega PMF ocjenjuje da nije primjereno niti korisno za daljnji tijek i konačni ishod spomenutog postupka javno komentirati niti iznositi ikakve činjenice ili druga očitovanja koja se tiču sudjelovanja g. Borisa Ivetića u nastavnom procesu PMF-a , napisali su u odgovoru koji potpisuje dekanica prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija.

Što se tiče Ivetićevih navoda da mu nisu rekli je li obranio temu doktorskog rada koji će sada braniti na Sveučilištu u Beču, pozvali su se na GDPR.

– Dio novinarskog upita koji je vezan uz status doktorskog studija g. Borisa Ivetića, isti ulazi u kategoriju otkrivanja osobnih podataka trećoj osobi. U trenutku davanja priopćenja, otkrivanje osobnih podataka g. Borisa Ivetića nije ocijenjeno kao takvo da javni interes za otkrivanjem osobnih podataka prevladava nad interesom za zaštitu osobnih podataka g. Borisa Ivetića niti PMF za takvo otkrivanje ima drugu pravnu osnovu. Svaki polaznik doktorskog studija PMF-a mora biti obaviješten o fazi u kojoj se nalazi njegov postupak prijave izbora mentora i teme doktorske disertacije te ocjene i obrane doktorske disertacije, kao i da ima pravo osobno zatražiti uvid u status njegovog predmeta, kažu s PMF-a.

Boris Ivetić

Boris Ivetić ispred MZO-a foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Državni inspektorat: Sud mora odlučiti je li prekršen zakon

Izdvojeni članak

Oko MZO-a osvanule neugodne poruke ministrici Divjak: Šaljete mlade znanstvenike u Remetinec!

Cijeli su slučaj istraživali i državni inspektori koji nisu utvrdili nepravilnosti.

– Utvrđeno da je kod toga poslodavca radio kao vanjski suradnik, u zvanju asistenta za izvođenje nastave, da Fakultet s imenovanim nije sklopio ugovor o radu, budući da je poslove asistenta za izvođenje nastave mogao obavljati i bez zasnivanja radnog odnosa, kažu iz Državnog inspektorata.

Teorijski je fizičar, kažu, s Fakultetom sklopio ugovor o izvođenju nastave u pisanom obliku za akademsku godinu 2016/2017., dok za izvođenje nastave za ostale akademske godine nisu sklapani drugi ugovori o izvođenju nastave u pisanom obliku, nego je Fakultet donio odluke za izvođenje nastave i utvrđivanju uvjeta za oslobođenje dijela ili cijelog iznosa školarine poslijediplomskog sveučilišnog studija.

O obvezi Fakulteta da s Ivetićem sklapa ugovor o izvođenju nastave u pisanom obliku za sve akademske godine, može se utvrđivati, kažu, samo na sudu.

Sklopio usmeni ugovor?

Ivetić je, tvrde, s Fakultetom sklopio “usmeni ugovor” koji je jednako valjan kao i pismeni.

– Samo u sudskom postupku može se utvrđivati je li Fakultet postupio u skladu s odredbom članka 287. stavak 4. Zakona o obveznim odnosima, kojim je propisano da je ugovor sklopljen u usmenom obliku valjan iako pisana potvrda nije dana, objašnjavaju iz Inspektorata.

Teorijski fizičar pak, s druge strane, tvrdi da nikakav usmeni ugovor s PMF-om nije sklopio.

– Jasno je o čemu se tu radi, a ja neću stati dok ne dokažem da sam u pravu. Želim da se jednom za svagda razotkrije robovlasnički sustav koji vlada na sveučilištima, zaključio je Ivetić.

Boris Ivetić opet pred Ministarstvom: ‘Nisam ponio transparent da ne ometam ministricu’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap