Pretraga

Bosanac (29) govori 73 jezika, od kojih 12 tečno

A- A+

Bosanac iz Tuzle Muhamed Mešić 29-godišnjak je koji govori 73 jezika. Već u djetinjstvu savladao je engleski, njemački, grčki i turski, a u dobi od 26 godina, došao je na brojku od 56 jezika. Pravnik je po zanimanju, a do sada je radio u 24 zemlje na četiri kontinenta. Za naučiti ovoliki broj jezika, potrebno je biti veliki entuzijast, a upravo je takav Muhamed, koji je za vrijeme rata u BiH, tražio od UNPROFOR-a (pripadnika mirovnih snaga) iz Švedske, Pakistana i Norveške da ga nauče poneku riječ na svojim materinjim jezicima.

Foto: Agencija Anadolija

Muhamed Mešić nevjerojatni je 29. godišnjak iz bosanskohercegovačkog grada Tuzle, koji 12 jezika govori toliko tečno, da zna i stručne termine na ovim jezicima, a na još 61-om se može sporazumjeti. Još kao dijete je naučio engleski, njemački, grčki i turski, a zatim je nastavio dalje. Diplomirani je pravnik, a do sada je na raznim funkcijama radio u 24 zemlje na četiri kontinenta. Jezike je isključivo učio kroz procese asimilacije, a samo je za znakovni jezik upisao i tečaj.

Izdvojeni članak

Devet činjenica o jezicima koje niste znali

Sve je počelo s pet godina na ljetovanju u Grčkoj

Trenutno Muhamed živi u Beču, gdje je i studirao. Tamo obavlja pravne poslove za jednu građevinsku tvrtku. Za agenciju Anadolija, 29-godišnjak se prisjetio odmora u Grčkoj kada je sve počelo.

– Sjedio sam u hladu i slušao kako gazdarica i njena kćerka razgovaraju o pitanjima svakodnevnog života. Slušao sam njihov razgovor i žena je rekla svojoj kćerki na grčkom, u doslovnom prijevodu, ‘ovo je mašina za veš’. Meni je ta riječ mašina za veš ostala kao prva u sjećanju, govori Muhamed dodajući da se tada rodila želja za upoznavanjem stranih jezika.

Za vrijeme ratu u BiH, bilo je predstavnika mirovnih misija iz mnogih zemalja, pa je Muhamed iz radoznalosti pokupio nekoliko riječi švedskog, norveškog i urdu jezika.

Izdvojeni članak

Svjetski jezici koje je najteže naučiti

Jezici mu koristili za posao, a i razonodu

Učenje stranih jezika, Muhamedu je poslužilo da upozna ljude iz raznih krajeva svijeta. Sam uopće ne vodi listu jezika koje poznaje. Za Anadoliju govori, da ga prijatelji zezaju, da od oko sedam tisuća jezika na svijetu, on govori ‘samo’ 73.

– Volim imati priliku razgovarati s ljudima na raznim jezicima. Ali imam veliki broj prijatelja koji tu listu prate. Doslovce hodaju s defterima i kad god me čuju da progovorim na drugom jeziku to upišu. Teško bi bilo reći da sve jezike govorim tečno i podjednako dobro, objašnjava iznimni Tuzlak.

Jezici su mu koriste prema njegovim vlastitim riječima i za posao, ali i za mnogobrojna putovanja na koja odlazi. Razina Muhamedovog poznavanja primjerice tatarskog, nije jednaka onoj engleskog, njemačkog, talijanskog, grčkog ili turskog, međutim svaki od 73 jezika poznaje dovoljno dobro da na njemu može voditi komunikaciju o osnovnim temama.

Osnovnu i srednju školu završio je u rodnoj Tuzli, a fakultet u Beču. No, kao i mnogi uspješni Bosanci i Hercegovci, svoju karijeru morao je graditi van granica svoje zemlje.

Bosanac (29) govori 73 jezika, od kojih 12 tečno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap