Pretraga

U Botanički vrt više nećete moći besplatno: Poznato koliko će koštati ulaznice

A- A+

Botanički vrt zagrebačkog PMF-a uvodi (simboličku) naplatu ulaznica, što je razljutilo posjetitelje tog muzeja na društvenim mrežama, koji tvrde kako je Grad Zagreb zemljište nedaleko od Glavnog kolodvora krajem 19. stoljeća darovao Sveučilištu pod uvjetom da pristup Vrtu bude dostupan i građanima. Pitali smo ih stoga PMF smatraju li da ovime krše tu odredbu, a oni kažu kako dostupno ne znači besplatno.

foto: Botanički vrt

Zbog posljedica potresa, zagrebački Botanički vrt, sastavnica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, uvodi naplatu ulaznica. Doduše, tek simboličnu. Redovita ulaznica koštat će 10 kuna, no učenici, studenti i umirovljenici muzej raznovrsnog bilja moći će posjetiti u pola cijene, dakle za samo 5 kuna. Za one koji redovito dolaze, Botanički vrt pripremio je i sezonske ulaznice, čija se cijena kreće od 150 do 300 kuna.

No, unatoč maloj cijeni, neke je posjetitelje zasmetalo naplaćivanje ulaznica. Podsjetili su kako je jedan od uvjeta, kada je Grad Zagreb, Sveučilištu davao zemljište nedaleko od Glavnog kolodvora, bio da vrt bude dostupan građanstvu. Naime, Grad je zemljište 1889. poklonio tadašnjem Mudroslovnom fakultetu (danas Filozofskom) iz kojeg se kasnije izdvojio PMF, u čijem je sastavu ostao Botanički vrt. Danas je, zbog toga, kao jedini vlasnik katastarske čestice površine  36.607 m2 u samom centru grada upisan PMF. Pitali smo Botanički vrt, kako komentiraju uvođenje naplate i činjenicu da se posjetitelji bune protiv nje.

– Podatak koji se navodi nije posve točan – grad je 1880-ih darovao samo dio zemljišta, a uvjet je bio da i građanstvo, a ne samo Sveučilište ima pristupa Vrtu. Ne spominju se baš riječi ‘besplatno’ itd. Uostalom, ideju naplate ulaznica smo prvo prokomentirali prošle godine s Gradom, koji su ideju pohvalili i prihvatili. Cijene ulaznica su simbolične, a nama su potrebna ogromna sredstva da popravimo građevine, infrastrukturu itd. Komentari naših redovitih posjetitelja su izrazito pozitivni, kaže voditelj Botaničkog vrta dr. sc. Vanja Stamenković.

Napominje i da je praksa naplate ulaznica, kao važan izvor prihoda, uobičajena u svim botaničkim vrtovima u Europi, pa čak i u vrtovima koji imaju milijunske budžete.

Jednoj od korisnica na Facebooku su napisali kako su građani vrt besplatno koristili 130 godina te kako bi ostao besplatan i dalje da ih nije snašla 2020.

U Botanički vrt više nećete moći besplatno: Poznato koliko će koštati ulaznice
Share via
Copy link
Powered by Social Snap