Pretraga

Bozanićeva novogodišnja poruka o zdravstvenom odgoju

A- A+


Izdvojeni članak

Poručili da je zdravstveni odgoj ulazak homoseksualne propagande u škole

Zdravstveni odgoj ne prestaje biti tema sudionika javnog života. Na jučerašnjoj misi kardinal Bozanić je pozvao političare na dijalog o zdravstvenom odgoju, te naglasio da Crkva nije protiv uvođenja ovog predmeta u škole.

Kardinal Bozanić na prvosiječanjskoj misi koju je predvodio u zagrebačkoj katedrali, još je jednom naglasio važnost zdravstvenog odgoja za razvoj mladih ljudi. Također je istaknuo da se Crkva ne protivi uvođenju ovog predmeta, nego da je važno raspraviti pojedinosti o njemu.

– O pitanju zdravstvenog odgoja u našim javnim školama potrebno je odgovorno dijalogizirati i tražiti zadovoljavajuća rješenja jer se radi o važnim pitanjima života i odgoja mladih naraštaja. Crkva načelno nije protiv zdravstvenog odgoja, ona samo podržava vjernike, u prvom redu roditelje i nastavnike, koji imaju ozbiljnih primjedbi na predloženi program zdravstvenog odgoja te smatra da se o tome treba odgovorno i stručno razgovarati. Kao Crkva smatramo da je jedini demokratski put razgovor, da je potrebno uvažiti stavove i traženja roditelja jer oni imaju na to ustavno pravo koje im jamče i povelje međunarodnog prava kojih je potpisnica i naša država. Na ispitu je danas demokratičnost hrvatskoga društva. Na ispitu je konačno i mir u našoj Domovini, rekao je kardinal Bozanić pojašnjavajući stav crkve prema ovom aktualnom pitanju.

Izdvojeni članak

Srednjoškolci tvrde ‘Zdravstveni odgoj je super ideja’

– Škola ne bi smjela raditi protiv te volje, a da pritom ne izlaže dijete nepotrebnom opterećenju i da mu ne nanese štetu. Konsenzus roditelja je posebno važan u onim osjetljivijim dimenzijama odgoja, kao što je moralni odgoj, osobito spolni odgoj. Važno je, dakle, njegovati i razvijati suradnju između obitelji i škole kako ne bi došlo do sukoba ili mimoilaženja odgojnog prava obitelji i odgojne zadaće škole, naglasio je uzoriti kardinal, te citirao papu Benedikta XVI. koji “u ovogodišnjoj poruci doziva svima u svijest kako nitko ne smije nijekati ili podcjenjivati nezamjenjivu ulogu obitelji, te temeljne stanice društva s demografskog, etičkog, pedagoškog, ekonomskog i političkog gledišta”.

Izdvojeni članak

Crkva zaoštrava odnose s MZOS-om: Zdravstveni odgoj se protivi svjetonazoru većine Hrvata

– Stoga kada je u pitanju i zdravstveni odgoj u našim školama, bez
obzira na duboke promjene koje pogađaju suvremenu obitelj, ona, posebno s
pedagoškoga aspekta, ostaje primarni čimbenik u odgoju. Odgojna uloga
roditelja je trajna, ali je različitog intenziteta s obzirom na dob
djeteta. Obitelj je temeljna škola života i ponajprije o njoj ovisi
tjelesni, emocionalni, socijalni, intelektualni, moralni i religiozni
odgoj. U obitelji dijete stječe prva znanja, prva životna iskustva,
usvaja sustav vrijednosti, norme ponašanja i model identifikacije, rekao
je kardinal, te dodao da “danas moderna društva sve više postaju
osjetljiva na nezamjenjivu ulogu obitelji u složenim zadaćama odgoja i
kvalitetnoga razvoja”.

To je izazov s kojim se moraju suočiti i vlade glede usklađivanja odgojne, kulturalne i obiteljske politike. Da bi obitelj uistinu mogla odgovoriti svojoj naravnoj odgojiteljskoj zadaći, potrebno je uspostavljanje suradničkog odnosa obitelji i škole. Suradnja između obitelji i drugih odgojnih čimbenika, posebno sa školom, uključuje pravo roditelja na izražavanje vlastitih mišljenja, koristeći se pri tom različitim vrstama pritiska na ustanovu, kako bi ona modificirala svoje postupke, programe i metode koji su roditeljima neprihvatljivi. Škola mora poći od toga da dijete iz obitelji dolazi s određenim vrijednosnim usmjerenjima, a ona u tome smjeru dalje razvija i pokazuje nove putove, otvara djetetu nove mogućnosti za identifikaciju, poručio je kardinal Bozanić na početku 2013.