Pretraga

Brački planinari u jedinstvenom pothvatu već skupili preko 90.000 kuna za djecu s poteškoćama

A- A+

Daniel i Ranko brački su planinari koji su se uputili na 1.100 km dugo planinarenje kako bi osigurali što više sredstava za rad s djecom s poteškoćama u razvoju. Prošli su devet etapa, a u donacijama je pristiglo već gotovo sto tisuća kuna.

daniel lončar i ranko dragičević

Daniel Lončar i Ranko Dragičević
Foto: 1100 kilometara za 1100 terapija

Koliko biste daleko išli djeci s teškoćama u razvoju? Rijetko bi tko bio spreman ići daleko kao Daniel Lončar i Ranko Dragičević. Brački su to planinari koji su se zavjetovali prijeći 14 planina, 12 rijeka, 2 jezera, 18 zaštićenih područja, 7 županija, 52 općine i ukupno 1100 kilometara da bi prikupili sredstva za 1100 sati terapije u udruzi Brački pupoljci.

Skupili većinu novca

Oni su, zapravo, jako dobro i efektivno skrenuli pozornost na jednostavnu činjenicu – udruga Brački pupoljci svake godine organizira preko tri tisuće besplatnih sati pomoći za djecu s poteškoćama, no i njima treba pomoć. Djeci su u tom procesu besplatno na raspolaganju logoped, edukacijski rehabilitator, fizioterapeut, senzorni terapeut, učitelj ortopedagog i psiholog. Trošak jednog sata terapije je inače prosječno sto kuna, pa se akcijom planira prikupiti ukupno 110.000 kuna; simboličnih stotinu kuna po kilometru.

Daniel i Ranko baš su prošli ogromnu većinu puta – upravo javljaju i da je deveta etapa već pri kraju, a skupili su i znatnu količinu planiranog novca. Do danas je tako od donacija prikupljeno 91.472,03 kune. Svima su tim putem zahvalili na pomoći, posebice donatorima, njih više od 370, bez kojih ovaj pothvat ne bi bio moguć.

Pratili ih svi mediji

Na dugačkom su ih putu, koji su detaljno dokumentirali na svojim društvenim mrežama, ugostili razni ljudi. Od udruge veterana Domovinskog rata preko omiških vatrogarasaca, planinarskih klubova. S njima su se penjali i drugi ljudi, poput Mate Dedića, profesora geografije i povijesti koji se s Danielom i Rankom popeo na sv. Jurja u Perunu.

Pratili su ih gotovo svi mediji, a posebni je doživljaj bio prije pet dana kada su, nakon dvadeset i osam dana planinarenja, konačno ugledali svoj Brač, sa vrha Svilaje, visokih 1.509 metara nadmorske visine. Akciju još uvijek možete podržati svojim donacijama i prilozima, a sve detaljnije informacije možete pronaći na službenoj stranici 1100kilometara.com. IBAN posebnog računa za uplatu donacija je HR4723600001502881925

daniel lončar i ranko dragičević
Share via
Copy link
Powered by Social Snap