Pretraga

Branimirova ulica u Zagrebu ostaje bez prepoznatljivih grafita

A- A+

Glavno obilježje zagrebačke Ulice kneza Branimira uskoro će postati dio povijesti. Naime, Hrvatske željeznice ovog ljeta pripremaju rušenje zida oslikanog grafitima jer jer nakošen prema ulici te ugrožava sigurnost građana.

Foto: Google Street View

Ulica kneza Branimira u Zagrebu preko ljeta će ostati bez grafita koji ukrašavaju zid dugačak 153 i visok 40 metara jer je isti nakošen i opasan. Iako će Hrvatske željeznice uskoro srušiti najpoznatiji zagrebački zid s grafitima, u svega 20-ak dana sagradit će novi, no ulična umjetnost iz 1999. će postati dio povijesti, piše Večernji list.

Izdvojeni članak

Umjetnici na legalnom zidu: Ekipa ukrašava Slavonski Brod impresivnim grafitima

Na ljeto se ruši najpoznatiji zagrebački zid s grafitima

– Ugrožena je stabilnost zida pa će se zbog sigurnosti pješaka i automobila graditi novi, rekli su iz HŽ Infrastrukture uz napomenu kako su svi elementi navedenog zida popucali i oštećeni te su dijelovi betona odlomljeni i nagnuti prema Branimirovoj ulici.

Najbolji pokazatelj dotrajalosti zida ukrašenog grafitima su stupovi koje još od 1987. godine podupiru metalni klinovi kako se ne bi srušili na ulicu. Dio je toliko propao, da su umjesto betonskih ploča stavljene limene, a novi zid će biti istih dimenzija te će stajati 2,5 milijuna kuna. Gradnja je zakazana za ljetne mjesece kad je u Zagrebu manji broj vozila jer će promet kroz Branimirovu u to vrijeme biti otežan.

Izdvojeni članak

Grafiti pronašli svoj put do školskih udžbenika

Nepoznato hoće li novi zid oživjeti legalni grafiti

Iz HŽ-a nisu otkrili hoće li i na novom zidu osvanuti legalna ulična umjetnost, no vrlo vjerojatno će na zidne plohe prvi nagrnuti ilegalni grafiteri.

Hrvatske željeznice su do sada u dva navrata dale dozvolu grafiterima da oslikaju zid u Branimirovoj. Prvi put se to dogodilo 1987. godine povodom Univerzijade, a zatim 1999. godine u sklopu akcije suzbijanja zlouporabe droga. Stoga se mnogi nadaju da Branimirova neće ostati dugo ‘ogoljena’.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap