Pretraga

Briljirali i geografi: Hrvatski učenici iz Kine se vraćaju sa četiri bronce

A- A+

Hrvatski učenici ponovno su briljirali na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi. Nakon četiri dana rješavanja ispita te puno marljivosti i truda u pripremi za natjecanje, iz Kine se vraćaju sa četiri brončane medalje.

foto: Hrvatsko geografsko društvo

Na 13. Međunarodnoj geografskoj olimpijadi, održanoj u Beijingu od 16. do 22. kolovoza, hrvatski su učenici još jednom pokazali da se mladi u Hrvatskoj mogu nositi s konkurencijom iz cijelog svijeta. U konkurenciji srednjoškolaca iz čak 45 zemalja osvojili su čak četiri medalje.

Nakon četiri dana rješavanja pismenog, terenskog i multimedijalnog ispita svaki naš natjecatelj iz Kine se vraća sbrončanom medaljom.

Hrvatsku su u Kini predstavljali učenici iz Rijeke, Zagreba i Osijeka

Hrvatsku su u Kini u najboljem svijetlu predstavili učenici Luka Banović iz Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka, Petar Suman iz zagrebačke Gimnazije Lucijana Vranjanina, Juraj Vladika iz V. gimnazije Zagreb te David Zima iz Isusovačke klasične gimnazije Osijek.

– Sigurni smo da će njihovi rezultati iza kojih stoji, osim velikog osobnog zalaganja, također i veliki trud roditelja, učitelja i nastavnika, svakako privući manje interesa i zanimanja javnosti od nekih drugih olimpijaca kojima su barem kratko bili zabavljeni naši mediji i njihovi čitatelji posljednjih tjedana, pomalo su ogorčeni u objavi o ovom uspjehu iz Hrvatskog geografskog društva (HGD).

Geografi najčešće ne mogu konkurirati niti za radna mjesta u ministarstvima

U svom priopćenju iskoristili su i priliku istaknuti kako se naši geografi već nakon stjecanja diplome susreću s ozbiljnim problemima. Znanje koje posjeduju u svijetu se najčešće koristi u prostornom planiranju, a u Hrvatskoj se, zahvaljujući zakonskim ili administrativnim preprekama najčešće ne mogu konkurirati niti za radna mjesta u Ministarstvima prostornog uređenja i regionalnog razvoja.

– A u kakvom je stanju prostorno planiranje u Hrvatskoj i koliko struka tu ima mogućnosti sudjelovanja vidi se jednostavnim pogledom kroz prozor u našim nabujalim gradovima od betona i netaknutoj obali poput Makarske ili predgr(a)đa Splita, sarkastični su iz HGD-a.

Ipak, redoviti uspjesi naših olimpijaca daju nadu u bolju budućnost.

Hrvatski tim na Geografskim olimpijadama sudjeluje od 2010. godine. Na dosadašnjim natjecanjima osvojili smo ukupno 19 od moguće 24 medalje, a prošle godine smo s dva zlata i srebrom osvojili odlično šesto mjesto.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap