Pretraga

Britanska sveučilišta skrivaju na što troše školarine, znate li vi gdje vaš novac ide?

A- A+

Mnoga sveučilišta u Ujedinjenom Kraljevstvu ne žele otkriti na što odlazi novac od školarina koje njihovi studenti uplaćuju svake godine. Odlučili smo doznati je li studentima u Hrvatskoj poznato na što visokoobrazovne institucije troše njihove školarine.

www.eapply.com.tw

Iz Higher Education Policy Instituta su zatražili prestižna i visoko cijenjena sveučilišta iz Ujedinjenog Kraljevstva da obrazlože na koji način troše novac dobiven od svojih studenata u obliku školarina, što je većina odbila učiniti, piše Independent.

Izdvojeni članak

Laži MZOS-a ili FOI-ja studentima su iz džepova izbile tisuće kuna

Direktor HEPI-ja Nick Hillman vjeruje da sveučilišta neće biti u mogućnosti podignuti školarine, ako to bude potrebno, jer njihovi troškovi nisu transparentni.

Hillmanova je nauma sljedeći mjesec objaviti pamflet kako bi prikazao kako sveučilišta i druge institucije visokog obrazovanja troše novac, a od silnih upita, odgovore je dobio tek s deset adresa. 

Leicester je jedno od sveučilišta koje je odgovorilo na upit HEPI-ja, pri čemu su otkrili kako do 276 milijuna funti godišnjeg budžeta, 28 milijuna funti troše na vođenje kampusa, a 16 milijuna se utroši na knjižnicu. – Ne postoji jednostavan odgovor na što trošimo školarine kao što ne identificiramo što plaća svaki izvor u većem dijelu sveučilišta, izjavio je pritom direktor financija Leicestera Martyn Ridlesrton.

No znate li vi gdje dolazi novac koji vi prilikom upisa uplatite na račun svog fakulteta?

Share via
Copy link
Powered by Social Snap