Pretraga

Brodski genijalac branit će hrvatske boje na Matematičkoj olimpijadi u Južnoj Africi

A- A+

Mislav Balunović maturant je u brodskoj Gimnaziji Matije Mesića koji je ove godine briljirao na Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi osvojivši prvo mjesto. Shodno tom plasmanu, ovaj matematički genijalac odlazi u Južnoafričku Republiku gdje će od 3. do 13. srpnja u Cape Townu braniti hrvatske boje.

Foto: Facebook

Matematika je mnogim školarcima bauk te ujedno glavni krivac zbog kojeg odlaze na popravne ili srozaju svoj prosjek. No, takvih problema, bar kad je u pitanju računanje, nema Mislav Balunović. Maturant brodske Gimnazije Matije Mesića najsloženije zadatke rješava bez imalo muke, što mu je i osiguralo naslov pobjednika na ovogodišnjoj Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi. Sljedeći korak je natjecanje na 55. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se ove godine odražava od 3. do 13. srpnja u Cape Townu u Južnoafričkoj Republici, piše Glas Slavonije.

Izdvojeni članak

Pulski srednjoškolac pobjedio bez greške na državnom natjecanju iz informatike i sanja šestu medalju na Olimpijadi

Pomeo konkurenciju na Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi

Nakon što je prije nekoliko dana na HMO-u pomeo konkurenciju od 22 natjecatelja, Balunović se krenuo spremati za odlazak na crni kontinent gdje će predstavljati boje Hrvatske. – Očekivao sam dobar rezultat, iako je konkurencija bila jaka i zadaci teški, izjavio je za navedeni izvor brodski maturant.

Dodao je kako se raduje što će vidjeti dio Afrike, a izazov mu je i samo natjecanje. Uz ostale obaveze, Mislav ponekad i do tri sata dnevno provede vježbajući matematiku, što se pomalo odražava na izlaske i druženja s prijateljima. Međutim, kako kaže, za tim ne žali. Planira upisati računarstvo na PMF-u jer se u matematiku zaljubio još u osnovnoj školi.

Izdvojeni članak

Dva zlata za nadarene hrvatske matematičare na Međunarodnoj olimpijadi

Niže uspjeh za uspjehom

Privrženost matematici i informatici mladom genijalcu je do sada donijela nekoliko odličnih rezultata i medalja na državnoj, ali i međunarodnoj razini. Primjerice, prošle godine u Kolumbiji je na 54. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi dobio brončanu medalju, dok se s Informatičke olimpijade u Australiji vratio sa srebrom oko vrata.

Balunović se veseli novim iskustvima kao i posjeti drugih kontinenata iako se pribojava putovanja. Svu potrebnu podršku dobiva od svojih roditelja, kao i godinu dana mlađe sestre kojoj ‘odapne’ svaki matematički problem s kojim se ne može sama suočiti.

Brodski genijalac branit će hrvatske boje na Matematičkoj olimpijadi u Južnoj Africi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap