Pretraga

Brodski srednjoškolci planiraju prosvjed: ‘Omalovažava nas se, ovako više ne možemo i nećemo!’

A- A+

Već četvrti dan traje štrajk učenika Medicinske škole u Slavonskom Brodu, kojima su se pridružili i njihovi kolege iz Karlovca, a još su neki najavili isto. Iako je ravnateljstvo škole vjerojatno mislilo kako će pobuna učenika splasnuti s vremenom, a većina medicinskih sestara ih ne podržava, učenici neće odustati. Unatoč prijetnjama socijalnom službom i nerazumijevanja oni imaju čvrsto razrađen plan, a za njega se planiraju izboriti na miran način. U cijelu se priču uključila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

Učenici Medicinske škole u Slavonskom Brodu, zajedno s kolegama iz Karlovca koji im se pridružuju danas, u štrajku su zbog neorganiziranosti prakse i nastave koje im ne dozvoljava da se normalno školuju i imaju život izvan škole i bolnice. Budući da ovakvo stanje traje već godinama, učenicima je dosta svega i planiraju se izboriti za svoje pravo na normalnu nastavu. Iako je ravnateljstvo odgovornost prebacilo na Županiju, a ona na Ministarstvo, učenicima nije bitno tko će riješiti problem.

Oni su svoje jasno rješenje već našli te smatraju da je na školi da ga prilagode programu. Brođani su dobili podršku pročelnika i gradonačelnika, dok ih medicinske sestre ne podržavaju, zbog čega su jako razočarani. Od štrajka ne misle odustati.

Prijetnje socijalnom službom

Prema tvrdnjama učenika, početkom tjedna kada su se počeli organizirati i bojkotirati nastavu ravnateljica Katica Lulić im je navodno zaprijetila i socijalnom službom ukoliko se ne vrate u klupe. Učenici se nisu uplašili te su tražili i dobili dopis od pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, koja im je potvrdila kako je prosvjed i borba za cilj njihovo pravo koje im se ne može osporiti, otkriva članica Štrajkaškog odbora Tea Sauka.

– Jučer smo  zajedno s ravnateljstvom bili u županijskoj Upravi gdje smo detaljno objasnili svoj izrađeni Plan i program, kojeg ravnateljica Lulić, iako je prethodni dan rekla da je dobar, nije pokazala županu. Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i kulturu Vladimir Štefanek podržao je naš prijedlog i obećao ‘pritisnuti’ ravnateljicu i MZOS kako bi se plan sproveo, rekla nam je Sauka.

‘Medicinske sestre omalovažavaju nas i ne podržavaju’

Nakon sastanka održanog u Županiji učenici su se, kao što su i najavili, mirno prošetali do gradskog Korza, na kojem im se pridružio i gradonačelnik Mirko Duspara te poručio da u potpunosti podržava i razumije problem srednjoškolaca. Prvotni plan bio je obustaviti štrajk na neko vrijeme, no kada je Štrajkaški odbor to saopćio svojih 500 kolega oni su jasno dali do znanja da ne žele prekidati borbu.

Izdvojeni članak

Učenici Medicinske škole u Karlovcu također kreću u štrajk

– Nakon sastanka s pročelnikom, županom i gradonačelnikom, planirali smo na neko vrijeme uvjetno obustaviti štrajk dok ne vidimo kuda će sve ovo otići. Međutim, kada smo to rekli kolegama svi su počeli vikati da to ne žele, a nas nekoliko nije htjelo krojiti sudbinu svih kolega u školi. Naša odluka još se više učvrstila nakon sastanka s Aktivom medicinskih sestara, gdje smo saznali da nas podržavaju tek dvije od njih, dok većina tvrdi da je naš plan neizvediv. Popucali smo po šavovima, kad smo shvatili da nas se ne podržava i omalovažava, samo smo otišli sa sastanka, ispričala nam je jutros Sauka te dodala kako su svi već premoreni od svega, no ovako dalje više ne mogu i ne žele.

Pridružuju im se karlovački kolege, a planiraju i oni iz Pakraca

U znak solidarnosti, ali i zbog vlastitih prava, Brođanima su se pridružili i učenici Srednje medicinske škole iz Karlovca, koji u štrajk kreću danas, a očekuju i pridruživanje kolega iz Pakraca, koji sa štrajkom čekaju dok im se ne vrati ravnatelj. Ovim mladim budućim medicinskim snagama mnogi se dive te pozdravljaju to što su se digli i bore se za svoje prava. Podršku su im iskazali i učenici iz Pule i Zagreba, ali i studenti zagrebačkog Sveučilišta.

Najavili prosvjedni skup

Jutros su medicinari od Gradske uprave dobili odobrenje za korištenje brodskog Korza te su prijavili prosvjedni skup koji će se održati u petak 15. studenog u 14 sati, piše sbplus.

Kako god bilo, štrajku se kraj ne nazire. Učenici ne prihvaćaju nikakva obećanja, već traže konkretnu, pismenu odluku ravnateljice škole o novom rasporedu za pohađanje nastave i prakse te traže da se taj proces ubrza što je više moguće, zaključio je Štrajkaški odbor.

Brodski srednjoškolci planiraju prosvjed: ‘Omalovažava nas se, ovako više ne možemo i nećemo!’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap