Pretraga

Broj pucnjava u američkim školama vrtoglavo raste, nikada ih nije bilo ovoliko: Bitan faktor je i korona

A- A+

Novi incidenti pucnjave u američkim školama prošlog su tjedna upisani u crnu statistiku. Stresne situacije pogoršane pandemijom koronavirusa alarmantni su pokazatelji da će ovaj fenomen postati još češći. Prodaja oružja i dalje bilježi visoke razine.

police

Foto: Pixabay

Prošlog su tjedna zabilježene četiri pucnjave u američkim školama. U jednoj pucnjavi ubijen je bivši učenik škole dok je u drugoj ranjeno troje. U utorak je ranjeno pet učenica, a još je jedan učenik istog dana ubijen u drugoj školi. Samo su u zadnjem slučaju uhićeni počinitelji, prenosi Reuters.

Stvari ne idu nabolje

Američke se škole već dugo nose s ovim problemom, no postoje pokazatelji da situacija postaje sve gora. Nedavni incidenti ponovno pokreću pitanje o uzrocima, a pandemija se sada nameće kao jedan od bitnijih faktora. Školska godina 2021./2022. već je vidjela više pucnjava u školi u posljednjih deset godina, pokazuju podaci organizacije Everytown, kojoj je cilj smanjenje nasilnih incidenata oružjem i koja se zalaže za temeljitije provjere za buduće vlasnike oružja. Najveći broj smrti među mladima uzrokovanih oružjem je klasificiran kao ubojstvo, dok je broj samoubojstava gotovo duplo manji.

smrti mladih amerika

Najveći broj smrti vatrenim oružjem među mladima u Americi je ubojstvo | Screenshot: Everytown Research and Policy

Stručnjak za vršnjačko nasilje u školama Ron Avi Astor objašnjava zašto se češće mogu očekivati ovakve situacije u budućnosti. Izdvaja niz faktora, poput pandemije, općeg povećanja nasilja i teških obiteljskih situacija kao glavne krivce za povećanu stopu nasilja i nasilnih incidenata koji uključuju vatreno oružje.

Izdvojeni članak

Tisuće učenika u SAD-u na ulicama: ‘Zašto je teže napraviti plan s prijateljima za vikend nego kupiti automatsko oružje?’

Nema rutine

Katherine Schweit, umirovljena FBI agentica i autorica knjige ‘Stop the Killing’ napominje kako je jedna od stavki na koju se stavlja fokus u analizi budućih počinitelja – njihova rutina. Promjene u rutini neke osobe mogu poslužiti kao rani indikator da je osoba sklonija nasilju, ali dodaje i kako je cijelom situacijom oko pandemije pojam rutine sasvim nestao za veliki broj ljudi i da nadzor nad mladima i onim čime se bave često izostaje.

Nadovezujući se na probleme pandemije Jillian Peterson, profesorica kriminologije na Sveučilištu Hamline smatra kako je potrebno pružiti priliku učenicima da sudjeluju u izvannastavnim aktivnostima i da takav pristup može pomoći u mitigaciji nasilnih ispada u školama. Zbog pandemije, mnoge aktivnosti se ne održavaju pa je i to, smatra Peterson, dodatno doprinijelo ovakvom stanju.

Upozorava i na dostupnost oružja koje je u najvećem broju slučajeva mladima jednostavno pribavljivo. Škole bi se zato trebale osigurati kroz razvijanje sustava koji bi pratio pritužbe studenata i nastavnika na problematične pojedince, zaključuje Peterson. U grafu ispod možete vidjeti kako se u američkim K-12 školama – što odgovara našim osnovnim i srednjim školama zajedno – bilježi vrtoglav porast u pucnjavama od 1970. godine do danas.

SAD statistika školske pucnjave

Izvor: Center for Homeland and Security, SAD

police
Share via
Copy link
Powered by Social Snap