Pretraga

Broj učenika pao, a broj izostanaka opako porastao: Doznajte u kojoj se županiji najviše markiralo

A- A+

Prema najnovijim privremenim podatcima Ministarstva znanosti i obrazovanja o izostancima u osnovnim i srednjim školama, hrvatski su osnovnoškolci i srednjoškolci protekle školske godine oborili rekord po broju izostanaka. Izostali su s ukupno 30 milijuna školskih sati, što je čak milijun sati više nego prije dvije godine. Kad se toj brojci pridoda činjenica da je ove godine u klupama sjedilo više od 15 tisuća učenika manje nego prijašnjih godina, stanje s markiranjem postaje alarmatno. Pritom su učenici pojedinih hrvatskih županija prikupili više izostanaka od drugih.

Foto: pixabay

Ako je suditi po podatcima resornog ministarstva o izostancima u školama, opravdano, ali i neopravdano izostajanje s nastave postaje sve veći problem.

Kako piše Slobodna Dalmacija, porazan se trend očituje i među osnovnoškolcima.

Manje učenika, a više markiranja: Negativan trend prisutan i u osnovnim školama

Izdvojeni članak

Markiranje je zarazna bolest koja se teško liječi

U dvije školske godine, od 2016./2017., broj je osnovnoškolaca pao za oko dvije i pol tisuće, a broj se izostanaka, usporedno s tim razdobljem, povećao za ukupno skoro dva milijuna školskih sati.

Tako su učenici osnovnih škola prije dvije školske godine propustili 15.259.322 sata, a ove godine čak njih 17.117.791. Drugim riječima, osnovci su ove godine izostali prosječno 53,67 školskih sati naspram 47,48 u 2016./2017. godini, prenosi isti izvor.

Većina tih izostanaka među osnovnoškolcima, njih 16,8 milijuna bilo je opravdano, a samo nešto više od 250 tisuća nedolazaka na nastavu ostalo je neopravdano.

Zanimljivo, srednjoškolci su pak protekle školske godine navukli ukupno 13.060.139 izostanaka, što je ipak manje od 13.676.458 iz 2017., piše Slobodna Dalmacija.

No, kad se uzme u obzir da je ove godine u klupama sjedio 13.231 učenik manje negoli prije dvije godine, zaključuje se da su srednjoškolci proteklih mjeseci markirali više nego prijašnjih godina – prosječno ih po učeniku na nastavi nije bilo 89 školskih sati.

Valja napomenuti da je od spomenute milijunske brojke dobar dio izostanaka srednjoškolcima bilo opravdano, a pola je milijuna nedolazaka ostalo neopravdano.

Međimurski osnovnoškolci prikupili prosječno čak 6 neopravdanih

Izdvojeni članak

Markirati, picavati, frentati: Doznajte podrijetlo ovih riječi i kako su počele označavati bježanje s nastave

Na vrhu ljestvice županija u kojima osnovnoškolci najviše izostaju stoje Sisačko-moslovačka i Istarska županija s prosječno 60,3 propuštena školska sata.

Zabrinjavajuće je stanje i u Međimurskoj županiji, gdje je svaki osnovnoškolac neopravdano izostao s gotovo šest sati nastave.

S druge strane, najmanje izostanaka imaju učenici osnovnih škola u Požeško-slavonskoj županiji, prosječno 42 sata po učeniku, piše Slobodna Dalmacija.

Kad je riječ o srednjoškolcima, situacija je nešto drugačija.

Zadarska županija prednjači po bježanju s nastave

Najviše su izostajali učenici Primorsko-goranske županije, prosječno 111,18 sati izostanaka po učeniku. Od toga je 107 opravdanih sati po učeniku, a tek 4,27 neopravdanih.

Iako je broj izostanaka po učeniku manji nego u Primorsko-goranskoj, najviše su markirali učenici Zadarske županije. Ukupno 6.327 učenika u srednjim školama Zadarske županije nakupilo je u prosjeku 103 izostanka po učeniku. Učenici su pritom neopravdano izostali prosječno 5,3 sata, odnosno, dva sata manje nego prošle školske godine.

Uz bok Zadarskoj županiji ove godine stoji Šibensko-kninska županija, s prosječno 5,19 neopravdanih školskih sati. Najredovitiji na nastavi su pak, piše isti izvor, bili varaždinski srednjoškolci s 1,52 neopravdana sata.

Copy link
Powered by Social Snap