Pretraga

Brojni Hrvati dobili su ovu prijeteću poruku, policija upozorava: Ne odgovarajte na nju

A- A+

 ‘Kao što ste možda primijetili, poslao sam vam e-poruku s vašeg računa. To znači da imam puni pristup vašem računu. Promatram te već nekoliko mjeseci.’ Tako zvuči uvod u poruku koju su ovih dana mnogi u Hrvatskoj dobili u svoj e-mail sandučić. U njoj je iznesena prijetnja da korisnik maila na određeni broj računa moraju uplatiti 950 dolara ili eura u bitcoinu, u protivnom će njihovi privatni podaci, prepiske i sadržaj koji su pregledavali biti poslani svim kontaktima. Poruka zvuči poprilično uvjerljivo jer je poslana s adrese samog korisnika. Zbog velikog broja prijava građana, policija je ove srijede upozorila: ne odgovarajte na razne oblike internetskih prijevara.

ilustracija: pixabay

Ministarstvo unutarnjih poslova, ravnateljstvo policije, danas je upozorilo građane da ne odgovaraju na razne oblike internetskih prijevara te savjetuju pridržavanje općih uputa o čuvanju osobnih podataka i redovito mijenjanje lozinki te ažuriranje antivirusnih alata.

Povod je bila e-mail poruka koju su mnogi zaprimili ovih dana, a od koje se od građana pokušava iznuditi 950 dolara ili eura u bitcoinu.

Izdvojeni članak

Strogim provjerama Medicinski staje na kraj prevarantima na prijemnom: Pregledavaju se čak i naočale

– Policija je u posljednje vrijeme zaprimila više prijava građana koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) putem kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže iznos od 950 EUR u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili. Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke, te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti. Savjetujemo građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama. Ukoliko su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ukoliko identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke, poručuju iz policije.

Građane pozivaju i da dodatne informacije o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti, potraže na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a .

U nastavku možete pročitati tekst maila prevare koji građani dobivaju na svoje adrese:

Pozdrav!

Kao što ste možda primijetili, poslao sam vam e-poruku s vašeg računa.
To znači da imam puni pristup vašem računu.
Promatram te već nekoliko mjeseci.
Činjenica je da ste bili zaraženi zlonamjernim softverom putem web mjesta za odrasle koje ste posjetili.
Ako niste upoznati s tim, objasnit ću vam.
Trojanski virus pruža mi potpuni pristup i kontrolu nad vašim računalom ili bilo kojim drugim uređajem.
To znači da mogu vidjeti sve na vašem zaslonu, uključiti kameru i mikrofon, ali vi ne znate za to.
Također imam pristup svim vašim kontaktima i svu vašu prepisku.

Zašto vaš antivirus nije otkrio zlonamjerni softver?
Odgovor: Moj zlonamjerni softver koristi upravljački program, ažuriram njegove potpise svaka 4 sata kako bi antivirus bio tih.

Napravio sam video koji prikazuje kako masturbirate u lijevoj polovini ekrana, a u desnoj polovici vidite video koji ste gledali.
Jednim klikom miša mogu poslati ovaj video na sve vaše e-poruke i kontakte na društvenim mrežama.
Jesam također mogu objaviti pristup svim vašim e-mail prepiskama i glasnicima koje koristite.
Ako to želite spriječiti, prenesite iznos od 950€ na moju bitcoin adresu (ako ne znate kako to učiniti, napišite Googleu: “Kupi bitcoin”). Moja bitcoin adresa (BTC novčanik) je: 15WFuB2rBP************************
Nakon primitka uplate, izbrisat ću videozapis i više me nikada nećete čuti.
Dajem vam 48 sati da platite.
Imam obavijest o čitanju, i timer će raditi kad vidite ovo pismo.

Podnošenje žalbe negdje nema smisla, jer se ova e-pošta ne može pratiti poput moje bitcoin adrese.
Ne pravim nikakve greške.
Ako ustanovim da ste ovu poruku podijelili s nekim drugim, video će se odmah distribuirati.

Srdačan pozdrav!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap