Pretraga

Brutalne prijetnje nasiljem u zagrebačkoj školi, uključila se i policija: ‘Jedva čekam udarati te jazavce’

Škola za grafiku i Škola za montažu u drugom će polugodištu slušati nastavu zajedno. Vijest je to koja je došla do učenika zagrebačkih škola, a onda je nastao – kaos. Kako nam kažu zabrinuti roditelji, ‘montažeri’ su krenuli prijetiti ‘grafičarima’ da će ih tući i udarati, a u nekom se trenu krenula širiti uznemirujuća snimka tučnjave dvojice učenika, navodno poslana kao upozorenje. U cijeli se slučaj uključila i policija, a roditelji učenika Škole za grafiku pod svaku cijenu žele spriječiti privremeno spajanje dviju škola.

nasilje u školi

Ilustracija: Pexels | Unsplash | montaža srednja.hr

Prije dvije godine niz je strahovitih potresa pogodio središnji dio države. Izgubljeni su životi, srušene kuće, a brojne su ustanove ostale u oštećenim zgradama. Sudbina je to i nekoliko zagrebačkih škola, među kojima je i Škola za montažu instalacija i metalnih konstrukcija. Na njihovoj će zgradi uskoro krenuti obnova pa će učenici u drugom polugodištu nastavu slušati drugdje. Jedna od opcija za preseljenje je Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju. I upravo tu klasična zagrebačka priča s obnovom postaje posebno bizarna.

Učenici dobivaju prijetnje?

Kako nam javlja nekolicina roditelja, nedugo nakon što se krenulo šuškati da će doći do ‘spajanja’ dviju škola, dogodilo se nešto neobjašnjivo. Prema njihovim navodima, nekolicina učenika Škole za montažu krenula je – neki direktno, neki indirektno – prijetiti učenicima Škole za grafiku. Bilo je tu priča o tome kako jedva čekaju doći u školu ‘udarati jazavce i debile’ i impliciranja da je udarati vršnjake smiješno.

U nekom trenutku među roditeljima se učenika Škole za grafiku počela širiti uznemirujuća snimka. Na toj snimci, navodno nastaloj za vrijeme nastave u Školi za montažu, vidi se brutalna tučnjava između dvojice učenika. Da bi stvar bila još gora, ta je snimku, kažu roditelji, nekim učenicima iz Škole za grafiku poslana kao ‘upozorenje’ što će se dogoditi kada Škola za montažu prijeđe u njihovu zgradu. Screenshotove i snimku dobili smo na uvid, no nećemo ih objavljivati jer smo zakonski dužni štititi identitet maloljetnika koji su na bilo koji način uključeni u nasilje.

Razgovarali smo s majkom učenice iz Škole za grafiku koje je željela ostati anonimna (podaci poznati redakciji). Zgrožena je prijetnjama koje su neki od učenika dobili i zbog toga napose, smatra, spajanje tih dviju škola treba izbjeći ‘pod svaku cijenu’. Učenici su već, kaže, izloženi stvaranju atmosfere ‘straha i neizvjesnosti’. O svemu su, tvrdi, zabrinuti roditelji obavijestili i ravnatelje dviju škola.

Izdvojeni članak
tanja dejanović šagadin

Stalno se piše o nasilju u školi, no što kad je vaše dijete zlostavljač? O tome priča ugledna psihologinja

‘Ne želimo dozvoliti da se problem rješava preko leđa naše djece’

Iako najočitiji, ovo nije jedini razlog iz kojeg se roditelji protive spajanju dviju škola. Kako navodi majka s kojom smo razgovarali, Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju inače radi u jednoj smjeni. To je napravljeno s razlogom jer dio praktične nastave završava u kasnim poslijepodnevnim satima.

Spajanjem sa Školom za montažu krenuo bi rad u dvije smjene, satovi bi se skratili na 40 minuta, a pita se i kako će učenici odrađivati praktični dio nastave? Osim toga, navodi, sportska dvoranu mladi ‘grafičari’ već dijele s Tehničkom školom Ruđera Boškovića. Dovodeći ‘montažere’ kao treće, ističe, možebitno narušava nastavu tjelesnog.

– Ne želimo dozvoliti da se gradski problem rješava preko leđa naše djece, uskraćujući im pravo na potpunu kvalitetu obrazovnog srednjoškolskoga programa kojega su odabrali kao svoju struku, kaže nam zabrinuta majka napominjući i da statutarne odredbe Škole za grafiku diktiraju da uvijek radi u jednoj smjeni.


RODITELJI POKRENULI PETICIJU

Uz koordinaciju vijeća roditelja pokrenuta je peticija ‘za humane uvjete u školovanju djece’, a roditelji su, doznajemo, pitanjima zasuli i Gradski ured za obrazovanje sport i mlade jer je posljednja odluka upravo na osnivaču škola – Gradu Zagrebu.


Policija se uključila u priču

Kako se radi o iznimno ozbiljnoj situaciji, u petak ujutro, odmah po saznanju ovih informacija, kontaktirali smo Školu za grafiku, dizajn i medijsku produkciju te Školu za montažu instalacija i metalnih konstrukcija. Dali smo im rok do ponedjeljka, no od ravnatelja Dubravka Deželića i Darka Sušaca odgovor još uvijek nismo dobili.

Upit smo, s obzirom na odgovornost oko eventualnog preseljenja, poslali i Luki Jurošu, pročelniku za obrazovanje Grada Zagreba. Jedino smo od gradskih vlasti odgovor i dobili, i to direktno iz službe za informiranje. Otkrili su nam da je u ovaj slučaj već uključena i policija.

– Nastavno na upit o snimkama učeničkog nasilja i upućenim prijetnjama pojedinih učenika, Policijska uprava zagrebačka u posjedu je spomenutih snimki i korespondencija te je u kontaktu sa školama. Slijedom navedenog, detalje incidenata nismo u mogućnosti komentirati te Vas upućujemo na Policijsku upravu zagrebačku, stoji u odgovoru gradske vlasti.

Izdvojeni članak
dijete

Pričali smo sa stručnjacima: Ako vidite zlostavljano dijete u školi, evo što trebate učiniti

Grad će pojačati program prevencije nasilja?

Osuđuju, ističu, svaki oblik nasilja i neprihvatljivog ponašanja. Kako bi prevenirali nasilje među mladima, napominju nam, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom koordinira preventive programe. U tijeku je i izrada akcijskog plana za prevenciju vršnjačkog nasilja, na kojem osim političkih predstavnika i mladih, rade i istaknuti stručnjaci.

Iz Grada naglašavaju da izdvajaju značajna sredstva za financiranje programa prevencije nasilja i promicanja ljudskih prava, a dotaknuli su se i građanskog odgoja i obrazovanja. Uvođenje fakultativnog predmeta Škola i zajednica i izvannastavne aktivnosti Zajednica aktivnih građana za cilj ima, među ostalim, kažu, i osvijestiti učenice i učenike o problemima vršnjačkog i drugih vrsta nasilja. Shodno tome, za svrhu imati razvijanje odgovornog i nenasilnog ponašanja prema sebi, drugima i zajednici.

– Uz navedeno, u suradnji sa školama i drugim dionicima razmatramo mogućnost pojačane provedbe programa prevencije neprihvatljivog ponašanja i vršnjačkog nasilja, kazali su nam iz Grada odgovarajući na niz naših pitanja o tome što poduzimaju da bi se incidenti poput gore opisanih izbjegli.

Odluka o ‘spajanju’ škola još nije donesena

Odluka o spajanju Škole za grafiku i Škole za montažu u drugom polugodištu nije još donesena. Kako nam pojašnjavaju iz Grada Zagreba, to je tek jedna od opcija, a konačna će odluka biti donesena u dogovoru sa svim uključenima. Pojašnjavaju kako je u tijeku cjelovita obnova potresom oštećenih osnovnih i srednjih škola, zbog čega je više od 4.800 učenika iz tri osnovne i šest srednjih škola već izmješteno na 23 različite lokacije.

– Pri organizaciji rada škola, uz prostorne mogućnosti i kapacitete škola, vodimo računa o svim aspektima odgojno-obrazovnog rada te sigurnog i neometanog odvijanja nastave. Konačna odluka bit će donesena u suglasju svih uključenih škola, a o istoj ćemo pravovremeno obavijestiti roditelje i javnost, navode iz Grada Zagreba.

Ako i kada dobijemo odgovore ravnatelja dviju škola, o njima ćemo pravovremeno izvijestiti na portalu.


U podcastu portala srednja.hr na temu vršnjačkog nasilja sudjelovala je školska psihologinja i psihoterapeutkinja Tanja Dejanović Šagadin. Njezino gostovanje pogledajte u videu ispod.


Ako si žrtva zlostavljanja ili misliš da se ono događa nekome koga poznaješ, slučaj možeš prijaviti policiji putem aplikacije Red Button na ovoj poveznici. Ukoliko hitno trebaš pomoć ili intervenciju policije, nemoj slati poruku putem ove aplikacije – umjesto toga odmah nazovi policiju na broj 192 ili obavijesti odraslu osobu u koju imaš povjerenje da nazove policiju ili s tobom dođe u najbližu policijsku postaju gdje možeš zatražiti pomoć policije.

Ako ste žrtva nasilja ili zlostavljanja, bilo obiteljskog, vršnjačkog ili od strane treće osobe možete se javiti i Hrabrom telefonu na 116 111 (za djecu), odnosno na 0800 0800 (za mame i tate). Informacije o postupku prijave možete dobiti na besplatnoj i anonimnoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja na 116 006  koja je otvorena svaki dan od 0 do 24 sata. Potonja, napomenimo, radi samo s odraslima.

U slučaju da vi ili netko koga znate ima suicidalne misli ili je žrtva cyberbullinga i druge vrste nasilja, možete se obratiti psihološkom centru TESA. Psihološko savjetovanje je dostupno putem telefona za psihološku pomoć na 01 48 28 888 svakog radnog dana od 10 do 22 sata

nasilje u školi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap