Pretraga

Burno u Saboru, zastupnici napali pravobraniteljicu za djecu: ‘Kao da se radi o predmetima, a ne djeci’

A- A+

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević branila je u srijedu pred Hrvatskim saborom izvješće o radu svog ureda u 2020. godini. Zastupnik Nino Raspudić zamjerio je pravobraniteljici što nije izdala posebno izvješće o narušavanju prava djece u okolnostima pandemije, a Marijana Puljak upozorila da se nitko ne bavi ostvarivanjem prava darovite djece.

sabor

Hrvatski sabor | foto: Denis Gaščić/srednja.hr

– Uz uobičajeno velik broj prijava na općenita prava djece, zabilježili smo povećanje prijava na narušavanje prava djeteta na obrazovanje, stotinjak prijava više, kazala je u srijedu u sabornici Helenca Pirnat Dragičević.

Pravobraniteljica za djecu u srijedu je, kao ovlaštenica Hrvatskog sabora za zastupanje prava djece, pred Hrvatskim saborom branila redovito godišnje izvješće o svom radu, odnosno radu svoga ureda.

U uvodnom je izlaganju kazala kako su značajno porasle prijave i u području ostvarivanja zdravstvenih prava djece u vrijeme lockdowna. Također, upozorila je i na ekonomske posljedice koje su djeca također osjetila.

– Gubitak posla roditelja predstavlja višeslojni rizik za djecu. Postoje veliki problem porasta siromaštva kod djece. Svako peto dijete živi u riziku od siromaštva, upozorila je Pirnat Dragičević.

Izdvojeni članak

Pravobraniteljica za djecu traži savjetnike: Ne smiju biti stariji od 16

Kod seksualnog zlostavljanja, smatra pravobraniteljica, problem predstavljaju i pravne praznine te nedovoljne sankcije. Problemi mentalnog zdravlja također ne dobivaju pažnju koju bi trebali što se odražava na kasnije zdravstveno stanje.

Pirnat Dragičević kaže i kako se već godinama se ne može regulirati rad dječjih radionica, lunaparka i drugih mjesta gdje djeca provode vrijeme jer ni jedno ministarstvo ne želi preuzeti pisanje zakona pa, posljedično, niti kasnije nadležnost nad njegovim provođenjem.

‘Zašto niste obišli romska naselja?’

Zastupnica Karolina Vidović Krišto napala je pravobraniteljicu da je u slučaju zlostavljanju dvaju djevojčica koji joj je proslijedila odgovorila “kao da se radi o predmetima, a ne o djeci”. Zastupnik Marko Milanović Litre upozorio je pak na činjenicu da su djeca pretraživana prije utakmice Dinamo – Gorica, na što je pravobraniteljica rekla kako se radi o kršenju prava djece, o čijim će detaljima zastupniku pisano odgovoriti.

Zastupnica Andreja Marić pitala je pravobraniteljicu što je s otvaranjem kasina, kladionica i kockarnica u blizini škola. Pravobraniteljica je ustvrdila da se odredbe nažalost ne poštuju. Veljko Kajtazi, zastupnik romske nacionalne manjine, pitao je pravobraniteljicu je li bila na terenu u nekom od romskih naselja, a ona je odgovorila da mjesta gdje borave djeca u 2020. zbog epidemioloških mjera nije mogla obilaziti.

– Dali smo preporuku vezanu za djecu romske nacionalnosti gdje smo predložili snimanje stanja na terenu (imaju li tehnologiju za praćenje online nastave), a predložili smo i da se online nastava prilagodi Romima, kazala je Pirnat Dragičević.

‘Uopće se ne brine o darovitoj djeci’

HDZ-ova zastupnica Nada Murganić smatra kako bi se odrasli morali cijepiti kako odgovornost za širenje bolesti kasnije opet ne bismo prebacivali na djecu, zbog čega se ona loše osjećaju. Pravobraniteljica kaže da od početka rade na promociji cijepljenja.

Željko Pavić (SDP) zamolio je pravobraniteljicu da usporedi nastavu u vrijeme pandemije s nastavom inače.

– Kakvi će biti rezultati to treba vidjeti, ali je bitno da nam djeca u svim ovim okolnostima ostanu mentalno čvrsta. Zato je dobro da se nastava nastavila, makar na daljinu, ustvrdila je pravobraniteljica.

Marijana Puljak, zastupnica Centra, ukazala je pravobraniteljici da se institucije, a posebno škole čija je to zakonska dužnost, ne brinu o nadarenoj i darovitoj djeci. Smatra da se darovita djeca ni u izvješću Ureda pravobraniteljice ne spominju kao što bi trebala.

HDZ-ovu zastupnicu Branka Juričev-Martinčev zanima kako će pravobraniteljica zaštititi djecu saborskih zastupnika, ministara i ostalih javnih dužnosnika. Ona pak odgovara kako je odgovornost na medijima.

Preporuke se ne poštuju

Mostov zastupnik Nino Raspudić kazao je kako nije dovoljno uputiti preporuku, nego da pravobraniteljica treba sudjelovati u njezinoj interpretaciji. Smatra da Ured pravobraniteljice troši previše novca te da bi uredi svih pravobranitelja trebali biti objedinjeni u jedinstveni ured pučke pravobraniteljice čiji bi se odjeli bavili posebnim temama, kao na primjer djecom.

– Što znači da je izdana preporuka?! Kakva je korist od toga?, zapitao se zastupnik. Upozorio je i da je pornografski sadržaj i dalje dostupan na teletekstu pa samim time i dostupan djeci. Također, Raspudić upozorava i na inflaciju superodlikaša te sve veći pritisak na učenike zbog kojih neki od njih konzumiraju tzv. kognitivne poboljšivače.

Izdvojeni članak
bullying zlostavljanje

Čak 90% seksualno zlostavljane djece ne prijavi zločin: Pravobraniteljica traži da se donese novi zakon

Da rad pravobraniteljice nema učinka, odnosno da čak 13 % institucija ne prihvaća preporuke pravobraniteljice,  a da ih tek svaka šesta u cijelosti izvrši, smatra i zastupnica Rada Borić. No, ona upozorava da bi stoga Hrvatski sabor i Vlada trebali osigurati mehanizme kojima bi se institucije prisilile da prihvate mišljenja i upozorenja pučkih pravobranitelja.

Raspudić je pak pravobraniteljici zamjerio i što nije izdala posebno izvješće o narušavanju prava djece u okolnostima pandemije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Burno u Saboru, zastupnici napali pravobraniteljicu za djecu: ‘Kao da se radi o predmetima, a ne djeci’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap