Pretraga

Čak 110 UN-ovih članica za ukidanje smrtne kazne

A- A+

Za UN-ovu rezoluciju o ukidanju smrtne kazne, prošlog ponedjeljka, je glasovalo rekordnih 110 članica, dok se i dalje toj odluci protivi njih čak 39. Njih 36 je bilo suzdržano. Čvrsto protivljenje ovoj rezoluciji su osim država s despotskom vlasti izrazile i četiri velike svjetske sile. Naime, Indija, Kina, Japan i SAD se i dalje ne žele odreći prava na lišavanje života najtežih prestupnika. O ovoj rezoluciji se glasuje svake dvije godine, a 2010. godine je za nju glasovalo 107 država, piše portal news24.

Ujedinjeni narodi svake dvije godine na prijedlog Norveške izglasavaju rezoluciju o ukidanju smrtne kazne. Ovog ponedjeljka je održano posljednje takvo glasovanje te je za spomenutu rezoluciju glasovalo rekordnih 110 zemalja dok je njih 39 bilo protiv. Preostalih 36 članica UN-a je ostalo suzdržano.

Norveška, kao predlagač ove inicijative, je pozdravila napredak u odnosu na 2010. godinu kad su za rezoluciju glasovale tri države manje.

Zanimljivo je da su osim zemalja s despotskim sustavima vlasti ovoj rezoluciji ‘ne’ rekle i četiri velike svjetske sile. Kina, SAD, Japan i Indija su još jednom odbile ukinuti ovaj sporni način kažnjavanja
najtežih prestupnika te se na taj način stale rame uz rame s krvavim režimima u Iranu, Sjevernoj Koreji i Siriji.

Time je ‘svjetski policajac’ SAD zajedno sa svojim saveznicima još jednom pokazao kako
ljudski život ne cijeni više no što ga cijene vladari zemalja ‘osovine zla’ kako je Iran, Siriju i Sjevernu Koreju ne tako davno nazvao George W. Bush.

Novo glasovanje o rezoliciji za ukidanje smrtne kazne planirano je 2014. godine.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap