Pretraga

Čak 754 zagrebačkih školaraca prvi se put priključilo važnoj akciji: ‘Dali ste ono najvrjednije od sebe’

A- A+

Čak 754 zagrebačkih srednjoškolaca u ovoj je školskoj godini prvi puta darovalo krv. Njima je Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb iskazalo je svoje zahvalnost, uručivši im zahvalnice na svečanosti povodom prvog darovanja krvi.

Već 35 godina učenici zagrebačkih srednjih škola uključuju se u akcije darovanja krvi, pokazujući tako suosjećanje za one bolesne i unesrećene. Svake se godine akviji pridruži oko tisuću učenika, a u tekućoj je školskoj godini prvi puta krv darovalo 754 srednjoškolaca u 21 školi u Zagrebu. Gradsko društvo Crveni križ Zagreb (GDCK) uručilo im je zbog toga zahvalnice.

‘Dali ste ono najvrjednije od sebe’

– Ovi mladi ljudi zaslužuju našu posebnu zahvalnost i poštovanje jer svojom plemenitošću i dobrotom daju primjer i poticaj ostalim mladim ljudima u gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj da se priključe velikoj obitelji darivatelja krvi. Veliki doprinos u uključivanju učenika u akcije darivanja krvi imaju profesori i ravnatelji škola i bez njihove pomoći bilo bi teško uspješno provoditi ovaj iznimno važan program, stoji u priopćenju GDCK Zagreb.

Predsjednik GDCK Zagreb Hrvoje Pezo istaknuo je kako naše društvo treba ovakve mlade.

– Molim vas da tu svoju dušu i svoj poseban habitus koji ste iskazali već s 18 godina usmjerite prema vašim vršnjacima koji danas žive opterećeni virtualnim svijetom i problemima u obitelji te da ih, ako imaju izazova s mentalnim zdravljem, ohrabrite da potraže stručnu pomoć, apelirao je Pezo.

Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, Josip Jelić, ističe da je Hrvatska već 45 godina samodostatna u dozama krvi , upravo zahvaljujući ovakvim pojedincima.

– Trenutak kad ste prvi put darivali krv nikad nećete zaboraviti jer ste dali ono najvrjednije od sebe, anonimno, onima kojima krv zatreba, ne pitajući koje su vjere, dobi ili spola osobe koje će primiti vašu krv. Zamislite kolika je širina i univerzalnost vaše humanosti, poručio je Jelić.

Izdvojeni članak

Na Savi kreće nova akcija darivanja krvi, studente očekuje i poklon: Evo tko sve može biti darivatelj

‘Već ste u ovim godinama pokazali da znate donositi odluke, mnogi stariji to ne znaju’

Crveni križ u Zagrebu već 69 godina organizira akcije darivanja krvi, a u tom razdoblju spašene su tisuće života bolesnih i unesrećenih zahvaljujući upravo dobrovoljnim darivateljima krvi.

– Vi ste već u ovim godinama pokazali da znate donositi odluke, a mnogi stariji od vas to ne znaju. U samom činu i odluci da dio svog tijela koji se ne može umjetno zamijeniti darujete drugome, leži veličina, snaga i ljepota te društvena odgovornosti koju ste iskazali. Vi od svog djela nemate materijalne koristi, ali postoje i druge koristi poput samorealizacije i oplemenjivanja samog sebe. Napraviti čin koji nas čini boljim čovjekom. Upravo u ovim godinama kada izgrađujete sami sebe postavili ste svoje svjetonazore, svoja razmišljanja i svoj unutarnji duh i pokazali nam svima što je važno. Ako ste danas kao 18-godišnjaci u stanju donositi ovakve odluke, onda ste vi predodređeni da vodite naše društvo, da budete lideri. Nastavite tim putem donositi odluke u svim poljima od našeg interesa, koristite svoju mladost i odlučnost kako bi dali doprinos našem društvu u svakom segmentu, poručio je predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović zahvalivši humanim srednjoškolcima u ime svih Zagrepčana i Zagrepčanki.