Pretraga

Čak 91 posto učenika ove godine je upisalo srednju školu koja im je bila prvi ili drugi izbor

A- A+

Prilikom odabira i upisa srednjih škola među ovogodišnjom generacijom učenika njih je 91 posto bilo je iznimno zadovoljno. Sudeći po podacima koje smo dobili iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, od ukupno 99 posto učenika koliko je ostvarilo pravo na upis u srednju školu, svega osam posto njih nije upisalo prvi ili drugi izbor sa svojih prioritetnih lista.

Foto: Srednja.hr

Iako se nakon uvođenja elektronskih upisa u srednje škole javio val negodovanja, sudeći po podacima koje smo dobili iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ova dvije godine stara izmjena pokazala se iznimno uspješnom i dobrom po učenike. Zanimalo nas je koliko je učenika prvih razreda srednjih škola završilo u razredu u kojemu su se doista htjeli naći. Kako iz MZOS-a doznajemo, svega osam posto iz ovogodišnje generacije nije upisalo prvi ili drugi izbor sa svoje prioritetne liste nego neki niže rangirani školski program.

Ove godine učenici su iskazali najveći interes za programe unutar sektora: gimnazije, ekonomije, trgovine i poslovne administracije, turizma i ugostiteljstva, elektrotehnike i računalstva, zdravstva i socijalne skrbi.

– Pravo upisa u školsku godinu 2014./2015. ostvarilo je 45.040 učenika, odnosno njih 99 posto. Oko 91 posto kandidata upisalo je svoj 1. ili 2. izbor što nam najbolje pokazuje da su elektronički upisi ispunili svoju svrhu te da je e-upis postao transparentan i jednostavan prelazak na srednjoškolsku razinu obrazovanja, odgovorila nam je glasnogovornica MZOS-a Gordana Zuccon.

Čak ni nakon jesenskog upisnog roka, ovogodišnji učenici nisu popunili sva slobodna mjesta koja su bila predviđena za upis. Naime, bilo je planirano više mjesta od broja potencijalnih kandidata, kako Zuccon ističe, upravo zato da bi učenici imali veću mogućnost biranja programa.

Nakon što je završio jesenski rok upisa u srednje škole, ostala su 4.963 slobodna mjesta u 267 škola u Hrvatskoj. – Važno je naglasiti da je najveći broj slobodnih mjesta ostao u privatnim (1244) i umjetničkim školama (447), a ostala mjesta su raspoređena po svim ostalim programima, za kraj je istaknula glasnogovornica MZOS-a.

Čak 91 posto učenika ove godine je upisalo srednju školu koja im je bila prvi ili drugi izbor
Share via
Copy link
Powered by Social Snap