Pretraga

Čak pet sveučilišnih profesora imenovano u Etičko povjerenstvo za nadolazeće izbore

A- A+

Ustavni sud Republike Hrvatske imenovao je članove Etičkog povjerenstva za nadolazeće izbore. Političke stranke predložile su ukupno pet sveučilišnih profesora za članove Povjerenstva koje ocjenjuje ponašanje sudionika tijekom predizborne kampanje i samog postupka izbora.

Mirna Pibernik/ www.flickr.com/photos/mirnapibernik/

Jedini alati Povjerenstva su priopćenja i upozorenja

Etičko povjerenstvo je nadstranačko tijelo općepriznatoga javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima. Ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom izborne promidžbe i samog postupka izbora i provodi izvanupravni nadzor izborne promidžbe. Jedini alati Povjerenstva su priopćenja i upozorenja pa kršenje izborne šutnje ‘kažnjava’ prozivkom prekršitelja u priopćenju za medije

Na prijedlog većinskih političkih stranaka imenovani su nositelj četiri kolegija na zagrebačkom Pravnom fakultetu Nikola Mijatović, profesor emeritus Pravnog fakulteta u Osijeku Zvonimir Lauc te dugogodišnji profesor Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu Stanko Bruno Uršić, koji se uz akademske obveze godinama bavi ekološkim pitanjima i problemom otpada.

Oporbene političke stranke sa zagrebačkih fakulteta su predložile profesora Gorana Čulara, koji na Fakultetu političkih znanosti nosi čak devet kolegija, i Tvrtku Jakovinu, pročelnika Odsjeka za povijest na Filozofskom fakulteta u Zagrebu. Osim profesora, u Povjerenstvo su predložile i novinarku Anu Gruden, glavnu urednicu časopisa Zaposlena.

Po položaju predsjednik Povjerenstva je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonko Kusić.

Copy link
Powered by Social Snap