Pretraga

Capak: Nema dokaza da bi se mladima ograničavalo cijepljenje AstraZenecom

A- A+

Zbog jako rijetke nuspojave krvnih ugrušaka u mozgu, britanski je pak Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) preporučilo je tamošnjoj vladi da se AstraZenecino cjepivo ne bi trebalo davati mlađima od 30 godina. Ipak, šef HZJZ-a Krunoslav Capak napominje da to još nije dokazano te da Hrvatska, iako prati situaciju, zasad neće uvoditi nikakva dobna ograničenja za cijepljenje AstraZenecinim cjepivom.

Foto: Hyttalo Souza; Unsplash

– Što se tiče cijepljenja mladih ljudi AstraZenecom, Europska agencija za lijekove je vrlo jasno rekla da ne mogu donijeti zaključak vezano uz ograničenja za pojedini spol ili za pojedinu dob, zato što podaci koje su prikupili govore, doduše, o tome da je većina trombotičkih događaja bila među mlađim ženama, međutim nemaju podatke o tome koliko je distribuirano po određenim dobnim skupinama AstraZenece jer su neke države imale ograničenja da neće cijepiti osobe starije od 65 godina pa su cijepili mlađe, rekao je u petak Krunoslav Capak.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručio je kako je zaključak europske agencije da u ovome trenutku nema dovoljno podataka da bi mogli uvesti nekakvo spolno ili dobno ograničenje. Kazao je kako još uvijek 15 zemalja, među kojima je i Hrvatska, nema takva ograničenja te naveo i da Hrvatska prati podatke, ali u ovom trenutku neće uvoditi ograničenja za cijepljenje mladih.

Britanci predložili obustavu kod mladih

Nizozemsko je, primjerice, Ministarstvo privremeno obustavilo upotrebu AstraZenecina cjepiva kod osoba mlađih od 60 godina nakon što je preminula jedna od žena cijepljena tim cjepivom.

Britanski je pak Zajednički odbor za cijepljenje i imunizaciju (JCVI) preporučilo je tamošnjoj vladi da se AstraZenecino cjepivo ne bi trebalo davati mlađima od 30 godina zbog jako rijetke nuspojave krvnih ugrušaka u mozgu.

Hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) objavila je da EMA podsjeća zdravstvene radnike i osobe koje su primile cjepivo da trebaju biti svjesni mogućnosti pojave vrlo rijetkih slučajeva krvnih ugrušaka praćenih niskom razinom krvnih pločica unutar dva tjedna nakon cijepljenja. Do sada su se ovi događaji pojavili većinom kod žena mlađih od 60 godina unutar dva tjedna od cijepljenja, no u ocjeni trenutačno nisu identificirani specifični faktori rizika kao što su dob, spol ili poremećaji zgrušavanja krvi u povijesti bolesti.

Halmed: Cjepivo smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti

Iz HALMED-a podsjećaju i kako je cjepivo Vaxzevria (ranijeg naziva COVID-19 Vaccine AstraZeneca) jedno od četiriju cjepiva odobrenih u Europskoj uniji za sprječavanje bolesti COVID-19.

– Ispitivanja ukazuju na djelotvornost predmetnog cjepiva u prevenciji bolesti. Jednako tako, cjepivo smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti od bolesti COVID-19, napominju iz HALMED-a.

Objavili su i AstraZenecino pojašnjenje simptoma.

Download [737.72 KB]

Capak: Nema dokaza da bi se mladima ograničavalo cijepljenje AstraZenecom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap