Pretraga

Capaka pitali hoće li se otvoriti fakulteti: ‘E-nastava ide dobro, nema prepreke da se završi online’

A- A+

Na današnjoj press konferenciji Stožera civilne zaštite Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a ponovno se dotakao online nastave. Budući da su neki žestoko kritizirali njegovu jučerašnju izjavu da online nastava može potrajati do kraja školske godine jer se izvrsno odvija, Capak se danas pohvalio kako i sam radi na fakultetu. Smatra da nema prepreke da se ni škole ni fakulteti ne otvore do kraja godine.

Screenshot YouTube

– S obzirom da ova e-škola ide jako dobro, mislimo da za neke nije potrebno da se vraćaju u škole i da školska godina može završiti i bez povratka u škole, ali za neke, mislimo na maturante i djecu koja trebaju pomoćnike, mislimo da se trebaju vratiti, ali sve to će biti u dogovoru, komentirao je u ponedjeljak Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Na današnjoj press konferenciji, Capak je ponovio svoje mišljenje, pohvalivši se kako i sam predaje na fakultetu.

– Više puta smo govorili o tome da je moguće popustiti u nekim mjerama. Sve daljnje odluke koje će donositi i Vlada ovise o epidemiološkoj situaciji. Napravit ćemo procjenu rizika i reći što svaka pojedina situacija znači za broj oboljelih. Onda će Vlada donijeti odluku. Ono što ja znam, što sam čuo, pročitao, a i sam predajem na fakultetu, nastava online ide dobro i nema razloga da se godina ne završi tako, rekao je Capak.

Preporod: Ne može se  zamijeniti nastavu u učionici

No da ne misli svi kako online nastava izvrsno funkcionira i kako je adekvatna zamjena za klasičnu nastavu u učionicama i predavaonicama, pokazuje i mišljenje Sindikata Preporod.

Izdvojeni članak

[UŽIVO] Uz novost oko mature, pogledajte što se još danas dogodilo u obrazovanju: Stigao i raspored za srijedu

– Školska godina može završiti i bez povratka učenika u škole zato što će tako odlučiti Vlada i njoj podređeni Nacionalni stožer, a ne zato što je E-škola uspjela nadomjestiti redovitu nastavu. Nastava na daljinu ne može u značajnijoj mjeri zamijeniti nastavu u učionici ma koliko nas zagovornici digitalizacije školstva uvjeravali u suprotno, smatra predsjednik Preporoda Željko Stipić.

Stožeru zamjera i što se nikad nije osvrnuo na rad nastavnika.

– Kad već Nacionalni stožer nije našao za shodno osvrnuti se na rad više desetaka tisuća
učitelja i nastavnika, prosvjetare se moglo poštedjeti od paušalnih i neutemeljenih
izjava, ističe Stipić.

‘Neki misle samo o novcu’

Dotaknuo se i dopisa Hrvatske gospodarske komore, da nastavu treba pokrenuti jer bi s njom krenuli i
jednodnevni izleti.

– Kraj svih dobrobiti koje donosi povratak učenika u učionice, apostrofirati jedino mogućnost pokretanja turizma – pokazuje duboko nerazumijevanje, od strane gospodarstvenika, svega onoga što se u školi događa i radi čega škola postoji. U situaciji kad se izgubilo toliko nastavnih dana, izdvojiti makar i jedan jedini dan za učeničko putovanje, graniči sa zdravim razumom. Čak ni iz ovog zla, koje nas je zadesilo, pojedinci očito nisu izvukli pouku da novac ne smije biti mjera za sve u životu, zaključio je Stipić.

Capaka pitali hoće li se otvoriti fakulteti: ‘E-nastava ide dobro, nema prepreke da se završi online’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap