Centar za nestalu i zlostavljanu djecu održava besplatne radionice za djecu o sigurnosti na internetu

U novim prostorijama Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, jučer su predstavljene aktivnosti koje se provode kao dio projekta sufinanciranog od Europske unije ‘Safer Internet Center Croatia: Making Internet a good and safe place’. U Centru će se, za vrijeme ovogodišnjih zimskih praznika, održati niz besplatnih radionica kroz koje će se djeca upoznati s odgovornim i sigurnim korištenjem društvenih mreža. Značajan naglasak bit će na sigurnosti i zaštiti djece na internetu.


Tomislav Ramljak, Martina Rizman Matic i Boris Radanovic (s lijeva na desno)

Zagrebački Centar za sigurniji Internet, koji je otvoren u sklopu projekta kojeg koordinira Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, mjesto je na kojem će se tijekom prosinca održati niz besplatnih radionica. Tijekom predstojećih zimskih praznika, održat će se besplatne dvodnevne edukacije za osnovnoškolce kroz koje će se djeca upoznati s odgovornim i sigurnim korištenjem društvenih mreža – Facebooka, Instagrama, Snapchata i mobilnih aplikacija.

‘Vjerujemo da edukacija predstavlja najbolju prevenciju’

Za učenike prvih i drugih razreda osnovnih škola od 4. prosinca u centru će se održavati i radionice XBOX Kinect matematike koje vodi profesor Hano Uzeirbegović, koji već izvodi nastavu pomoću naočala za virtualnu stvarnost. Radionice će se odvijati svaki drugi ponedjeljak od 17:30 do 19:30
sati.

Program edukativnih radionica digitalne pismenosti za osobe treće životne dobi koje će provoditi i Vipnetovi zaposlenici volonteri te stručnjaci Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, počinje 4.
prosinca i to svakog drugog ponedjeljka od 15:30 do 17:30 sati. Polaznici će se upoznati s korištenjem elektroničke pošte, kako prepoznati neželjenu poštu (spam), kako baratati osnovnim alatima u Microsoft Office programskom paketu, kako koristiti Skype, kao i s nizom drugih korisnih vještina za lakšu upotrebu računala.

– Želja nam je bila, u suradnji s Vipnetom kao partnerom, unaprijediti rad Centra za sigurniji Internet čija je glavna zadaća informirati djecu, roditelje i širu zajednicu o boljem i sigurnijem načinu korištenja interneta te opasnostima kojima su korisnici izloženi na internetu. Vjerujemo da edukacija predstavlja najbolju prevenciju, a u ostvarenju našeg cilja nam u velikoj mjeri pomaže angažman Vipnetovih zaposlenika. Vipnetova donacija potrebnog namještaja i 10 tablet računala koja su potrebna za rad Centra omogućit će nam da naša vrata otvorimo svim građanima Grada Zagreba koji žele poboljšati svoju digitalnu pismenost i informirati se o sigurnosti na internetu, rekao je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Aplikacija koja nudi mogućnost anonimne prijave nasilja na internetu

Na konferenciji je predstavljena i aplikacija netHELP za Android, koja sadrži informacije o nasilju na internetu za djecu i roditelje, edukativne materijale o sigurnijoj uporabi interneta, zaštiti osobnih podataka, zaštiti od različitih štetnih sadržaja i opasnosti na internetu. NetHELP omogućava anonimnu telefonsku prijavu nasilnog ponašanja na 0800 606 606, besplatan i anoniman broj za savjetovanje i pomoć pri nasilju na internetu.

– Kao kompaniji koja je posebno osviještena o pravima djece i potrebi zaštite sigurnosti djece na internetu, zadovoljstvo nam je što smo kroz partnerstvo s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu u ovom projektu, kojeg je prepoznala i Europska unija, imali priliku razviti i korisnicima približiti aplikaciju koja doprinosi sigurnosti djece na internetu. Svi se moramo truditi kako bismo najmlađe upoznali s realnošću digitalnog svijeta koji se odražava na sve aspekte suvremenog života. Kroz ovu suradnju želimo Centar za sigurniji Internet pretvoriti u središnje mjesto za sva pitanja o sigurnosti djece na internetu i za usvajanje novih znanja iz digitalnog svijeta. U tome će nesumnjivo pomoći i Vipnetovci koji će u Centru kao volonteri voditi dio edukacija i radionica, rekla je Martina Rizman Matić, direktorica Korporativnih komunikacija Vipneta.

U dokumentu ispod nalazi se raspored besplatnih radionica te način i kontakti kako se prijaviti.

Odgovori