Pretraga

Češki tinejdžeri drže europski rekord u opijanju

A- A+

 

Tko su najveći pijanci u Europi? Znate onu zemlju u koju većinom idete na maturalce i glavni vam je argument za izbor najjeftinija piva. Česi su narod koji drži europski rekord u opijanju, kako starijih tako i maloljetnih osoba. Najgore od svega je što im roditelji to toleriraju, a zakon im ne može ništa.

Češki tinejdžeri piju zahvaljujući roditeljima i rupama u zakonu

Zabrinjavajuća je činjenica da češka policija svakodnevno pronalazi pijane maloljetnike na ulicama, a posebno zabrinutost raste nakon pronalaska 12-godišnjaka koji je spavao na klupi te zbog velike količine alkohola u organizmu nije mogao hodati ni govoriti. Kako kažu policajci, to nije rijedak slučaj.

Glavni krivci ovakve situacije su tolerantni roditelji koji najčešće piju zajedno sa svojom djecom, čak i u dobi od deset godina. Drugi razlog su rupe u pravosudnom sustavu pa se tako maloljetnici opijaju bez ikakvog straha jer znaju kako neće snositi nikakvu odgovornost.

Istraživanjem koje je provela institucija ESPAD (Europen School Survey Project on Alcohol and Other Drugs) došlo se do saznanja kako mladi Česi u dobi od 15, 16 godina konzumiraju najveću količinu alkohola u odnosu na svoje vršnjake diljem Europe.

Dostupnost alkohola u Češkoj je nedopustiva

– Nitko nas ne pita za životnu dob kada kupujemo ili naručujemo alkoholno piće, a ako se to ponekad i dogodi, jednostavno otiđemo po piće u drugu trgovinu ili kafić, izjavio je 18-godišnji Matej, koji je alkohol prvi put probao kod koće sa samo deset godina.

Stručnjaci smatraju kako treba otežati dostupnost alkohola mladim ljudima u Češkoj. Prema podacima ESPAD-a, 90 posto Čeha tvrdi kako je vrlo jednostavno doći do alkohola u njihovoj zemlji, a konzumiraju ga u klubovima, kafićima, parkovima, kod kuće zajedno s roditeljima pa čak i u školi. 

Češki tinejdžeri drže europski rekord u opijanju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap