Pretraga

Četiri mlade znanstvenice dobile stipendiju ‘Za žene u znanosti’!

A- A+

U zagrebačkom muzeju Mimarasu jučer na svečanoj dodjeli nagrada predstavljene četiri mlade znanstvenice, dobitnice stipendija ‘Za žene u znanosti’ za 2014. godinu. Jednokratnu stipendiju u iznosu od pet tisuća eura koju daje Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L’Oreal ADRIA, a koju kao potporu mogu dobiti mlade znanstvenice do 35 godina starosti koje su u završnom stupnju doktorske disertacije iz prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja.

Anita Horvatić, Dajana Milovac, Ana Šepac i Iva Šrut Rakić mlade su znanstvenice koje je Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO u suradnji s L’Oreal ADRIA poduprijelo jednokratnom stipendijom ‘Za žene u znanosti’. Ovo je osmi takav natječaj po redu koje dobivaju mlade znanstvenice do 35 godina starosti koje su u završnom stupnju doktorske disertacije  iz prirodnih znanosti i interdisciplinarnih područja.

Izdvojeni članak

Top deset sveučilišta za društvene znanosti i menadžment

Dosad nagrađeno 30 mladih znanstvenica

Pobjednice je odabralo Izborno povjerenstvo na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem, predsjednikom Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU). Nacionalni program stipendiranja ‘Za žene u znanosti’ izvodi se u organizaciji Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L’Oreal-a ADRIA, pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i uz potporu Rektorskog zbora Republike Hrvatske. U proteklih osam godina nagrađeno je čak 30 hrvatskih mladih znanstvenica koje su na ovaj način uspjele javnosti prezentirati svoj rad i izaći pod jače svjetlo reflektora širih akademskih krugova.

Jedna od njih je i ovogodišnja stipendistica Anita Horvatić, diplomirana inženjerka kemije koja svoju doktorsku disertaciju izrađuje na Insitutu Ruđer Bošković, a u području analitičke kemije. Dajana Milovac, koja je također ove godine osvojila stipendiju svoju doktorsku disertaciju izrađivala je na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije.

Izdvojeni članak

Deset znanstvenika koji su svojim otkrićima obilježili 2013.

Nije lako biti žena znanstvenica

Doktorica medicina, Ana Šepac također je za svoj rad u znanosti ove godine nagrađena stipendijom. Ona svoju doktorsku disertaciju izrađuje ne Medicinskom fakultetu u Zagrebu, i to iz područja biomedicine.

– Biti žena ponekad zna biti teško, a biti žena znanstvenica još je teže. Mislim da je lijepo što postoje takve stipendije jer potiču žene da budu ustrajnije u onome što rade. Čini mi se da je ženama možda teže nego muškarcima ostati potpuno usredotočen na jedan cilj, a to je u znanosti iznimno važno jer je potrebno puno vremena i neuspjelih pokusa te pokušaja i pogrešaka da bi se došlo do krajnjeg rezultata. Svakako je važno da postoji osjećaj uspjeha, a ovakve nagrade to omogućavaju, rekla je Šepac.

Izdvojeni članak

Školski laboratorij 2014: Natjecanje za srednjoškolce u prezentaciji znanstvenih tema

‘Znanost je kompetitivno zanimanje’

Ove tri uspješne znanstvenice pridružila se još Iva Šrut Rakić, diplomirana inženjerka fizike koja se svojim doktoratom bavi na Insitutu za fiziku u Zagrebu.

Sve četiri nagrađene mlade znanstvenice slažu se kako je znanost vrlo kompetitivno zanimanje, i da zato svaka motivacija i priznanje uspjeha mnogo znači.

Četiri mlade znanstvenice dobile stipendiju ‘Za žene u znanosti’!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap