Pretraga

Četiri najveće internetske misterije

A- A+

Internet je beskrajno more podataka i informacija. Velika većina nas na internet potrošimo sate i sate dnevno, bez da ikada zadremo malo dublje od vrha sante leda. Kako je svijet jedno čudno mjesto puno tajni i misterija, tako je i internet pun fascinantnih, nikad razriješenih misterija. Donosimo četiri najčudnije internetske tajne.

izvor: Flickr

Izdvojeni članak

Obrt sada možete osnovati putem interneta!

A838

A838 je ime tajnovite stranice na redditu na kojoj  još od 2011. godine nepoznati autor gotovo svaki dan objavljuje tisuće dugih kodiranih poruka. Ova stranica privukla je pažnju posjetitelja reddita, tako da je nastala i stranica Solving_A858, na kojoj su tisuće ljudi pokušale dekodirati poruke.

Poruke su pisane heksadecimalnim brojčanim sustavom. Brojni su korisnici pokušali dekodirati poruke sa stranice koristeći širok raspon naprednih alata, ali kako prenosi Thoughty, nitko još nije uspio.

Cicada 3301

Jedan od najčudnovatijih internetskih misterija nastala je 2012. godine kada je anonimni autor na 4chanu objavio neobičnu crno bijelu sliku uz poruku: Pozdrav! Tražimo visoko inteligentne pojedince. Kako bi ih našli, sastavili smo test. Na slici se nalazi skrivena poruke. Ako ju otkrijete, odvesti će vas do nas. Radujemo se upoznavanju nekolicine koja će uspjeti. Sretno!

Internet je, naravno, nakon ovog poludio, sve dok švedski programer Joel Eriksson nije otkrio da se radi o obliku kodiranja poruka putem piksela slike. Dekodirao je poruku i došao do imena ‘Tiberius Claudius Caresar’ i listu nasumičnih slova. Eriksson je dekodirao i to, shvativši da se radi o metodi kodiranja koji je Julije Cezar koristio u privatnoj korespodenciji. Rješenje ga je odvelo na novu stranicu sa novim tragom.

Iako su za Erikssonom rješenja tražili mnogi, objavljujući pritom svoja otkrića, konačnim rješenjem nije se pohvalio nitko, sve dok isti anonimni korisnik 4chana nije objavio da su osobe koje je tražio pronađene. Od tada se nova zagonetka objavljuje 5. siječnja svake godine. Zagonetke rješavaju mnogi, a o konačnim pobjednicima ne zna se ništa.

 Radi  li se o metodi regrutiranja CIA-e ili nekoj teoriji zavjere, ne zna se, ali Cicada 3301 svakako je jedna od najčudnijih stvari na koje možete naletjeti na mreži.

Izdvojeni članak

Studenti iz cijele regije pokrenuli internetsku stranicu za traženje prijevoza

Marijanski Web

Ovdje već ulazimo u područje ludih teorija zavjere, ali je toliko nevjerojatno da se mora napisati. Svi vjerojatne znate za ‘deep web’, razinu interneta koja se nalazi izvan dometa svih konvencionalnih tražilica. Na dubokom internetu se nalaze svari koje ne trebate i ne želite vidjeti, do prodaje oružja do prodaje ljudi. E pa, ovo je još jednu razinu ispod toga. 

Marijanski web nazvan je po Marijanskoj brazdi, najdubljoj točki oceana na svijetu. Na Marijanskom webu navodno se odgovori na sve tajne čovječanstva. Nešto poput tajne vatikanske arhive interneta. Da bi se do ove razine interneta došlo navodno su potrebna kvantna računala, a takva računala još ne postoje, pa toliko o tome.

Bez obzira koliko ludo zvučalo, najdublja točka interneta postoji, a što se sve tamo može naći ne zna se. Neki idu toliko daleko da tvrde da se u najdubljim razinama interneta skriva oblik umjetne inteligencije. Nešto poput Majke Zemlje za internet. Ali to je više za Hollywood nego bilo što drugo.

Webdriver Torso

Webdriver Torso je YouTube kanal na kojemu se od 2013. godine svake minute, svaki dan objavljuje novi video u dužini od 11 sekundi. Na videima nema ničega osim nasumičnih crvenih i plavih oblika koji se izmjenjuju na ekranu uz zvukove bipanja.

Ova je čudna pojava izazvala dosta pažnje, što medija, što on-line inkarnacija Indiane Jonesa, koji su bezuspješno pokušavala dešifrirate videe. Postoje tvrdnje da se radi o modernoj verziji špijunuske komunikacije, a nije dugo trebalo ni da netko spomene vanzemaljce.

Ipak, Google je potvrdio kako se radi o njihovom testnom kanalu. Nekima ni to nije bilo dovoljno tako da o ovom stvarno čudnom kanalu i dalje postoje razne teorije.

Copy link
Powered by Social Snap