Pretraga

Četiri tinejdžerice stvorile sustav koji bi trebao osvijetliti Afriku

A- A+

Usprkos činjenici da svijet tehnološki napreduje i da smo kolektivno zagazili u doba raširene informatizacije Afrika ostaje po mnogočemu zaboravljeni dio našeg planeta. Neshvatljiva je činjenica da veliki dijelovi ovog velikog kontinenta još uvijek nemaju kvalitetnu opskrbu električnom energijom. Četiri mlade djevojke pojavile su se na sajmu inovacije u Nigeriji s idejom koja bi mogla utjecati na živote stanovnika Crnog kontinenta.

Četrnaestogodišnje Duro-Aina Adebola, Akindele Abiola, Faleke Oluwatoyin i 15-godišnja Bello Eniola pojavile su se na sajmu inovacije u nigerijskom gradu Lagosu s idejom koja je privuka veliku pozornost. Njihov sustav omogućuje napajanje elektičnog generatora šest sati s jednom litrom mokraće. Ideja nije nova, no zapanjujuće je da su djevojke proizvele prototip korištenjem samo resursa koji se mogu naći u svakom dućanu s tehničkom opremom.

Urin se stavlja u posudu, te se podvrgava procesu elektorlize, kojim se izdvaja vodik. Ovaj eksplozivan plin prolazi kroz filtere za vodu gdje se pročišćava, te ulazi u kontejner u kojem se isušuje pomoću minerala Boraxa, koji se može naći u većini prašaka za rublje. U konačnici plin ulazi u generator gdje se sagorijevanjem pretvara u električnu energiju.

onforb.es

Izdvojeni članak

Sa samo 15 godina donio Hrvatskoj broncu s velikog sajma inovacija

Najveći nedostatak sustava je činjenica da je vodik izuzetno eksplozivan, te potencijalno može doći do povrede korisnika prototipa. Spretne djevojke su pokušale smanjiti opasnost na minimum ugrađivanjem jednosmjernih ventila na svakom od elemenata sustava.

Generatori za struju su izuzetno rašireni po cijeloj Africi zbog činjenice da su prekidi isporuke električne energije dio svakodnevice. Sam grad Lagos, koji je ugostio ovogodišnji Maker Fair Africa sajam inovacija, svakodnevno, te nekoliko puta na dan tri prekide isporuke struje. Bogatiji građani u tim slučajevima korite generatore, no time se stvara problem korištenja skupih naftnih derivata i zagađenja.