Pretraga

Četvero prvašića ostalo gladno u školi: ‘Moja kći je htjela podijeliti svoj obrok, no nisu joj dozvolili’

A- A+

Ravnateljica Osnovne škole Draganići u Karlovačkoj županiji, Marica Jurčić prijavljena je Karlovačkoj županiji, pravobraniteljici za djecu, predstavniku Roma i saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju jer je četvero prvašića romske manjine ostalo gladno u školi. Prijavila ju je majka djeteta koje je svoj obrok željelo podijeliti s učenicima koji su ostali bez njega, a koja tvrdi i da je djeci bilo zabranjeno podijeliti hranu s prijateljima.

Foto: Annie Spratt, Unsplash

Učenici razredne nastave ovih su se dana vratili u škole, ali taj povratak nije bio ugodan nekolicini prvašića iz OŠ Draganići u Karlovačkoj županiji. Prema tvrdnjama jedne od majki djece koja pohađaju tu školu, Melite Sudar Begov, četvero učenika ostavljeno u razredu da gledaju ostale dok jedu jer njihovi roditelji nisu platili školsku prehranu. Ona je majka djeteta koje je svoj obrok željelo podijeliti s učenicima, no to joj nije bilo dozvoljeno. Ravnateljicu Maricu Jurčić je prijavila Karlovačkoj županiji, pravobraniteljici za djecu, predstavniku Roma Veljku Kajtaziju, piše Radio Mrežnica.

‘Moja kći je htjela podijeliti svoj obrok no nisu joj dozvolili’

Izdvojeni članak

Novosti u školskoj prehrani od jeseni: Učenici će jesti raznovrsnije voće i povrće, a uvodi se i mlijeko bez laktoze

– Kad smo kod kuće kćer pitali o čemu se radi, rekla je da četvero romske djece nije smjelo jesti pripremljene obroke s njima u razredu nego su gledali dok druga djeca jedu. Moja kći je htjela podijeliti svoj obrok no nisu joj dozvolili. Gospođa ravnateljica je, koliko sam ja upućena, učiteljici prvog razreda  direktno naložila i da ne smije davati obroke djeci koja nisu platila školsku kuhinju i koji imaju dugovanja, rekla je majka za Radio Mrežnicu.

Mišljenja je kako se nije smjelo dogoditi da djeca trpe posljedice nečega za što nisu krivi niti su smjela biti izložena ovakvoj situaciji.

– Taj prvi dan djeca su doslovno ostala gladna i nisu znala što se događa niti im je bilo išta objašnjeno, rekla je Sudar Begov za Radio Mrežnicu.

Otišla je i na razgovor s ravnateljicom na kojem je raskinula ugovor o školskoj prehrani za svoje dijete te donijela donaciju hrane za četvero djece koja su u ponedjeljak ostala bez obroka. Kupljena peciva i sokove za učenike koji su ostali gladni dala je učiteljici i zamolila ju da im podijeli za vrijeme velikog odmora. Isto je učinila i dan kasnije, ali su djeca odbila jer su imali pripremljene svoje užine.

Karlovačka županija je zatražila očitovanje ravnateljice o ovom slučaju. U njemu ravnateljica kaže kako su roditelji djece koja su ostala bez obroka u rujnu potpisali ugovor o školskoj prehrani, ali je nisu ni jednom platili, prenosi Radio Mrežnica.

Ravnateljica se ispričala, Divjak: To je nedopustivo u 21. stoljeću

Ravnateljica Marica Jurčić za Radio Mrežnicu rekla je da je cijena obroka u školi pet kuna po danu te da škola ni od koga ne prima nikakve subvencije za školski obrok. Kaže da je U projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva uključeno je 54 učenika, ali zbog ograničenja sredstava ove godine nisu mogli biti uključeni učenici 1. razreda. Ispričala se i što učenici nisu dobili jelo iako je hrane bilo dovoljno.

Izdvojeni članak

Koji se to učenik kvalitetno najede od jedne žemlje?

– Istina je da su se učenici vratili u školu 25. svibnja 2020. Nismo bili sigurni koliko će ih doći, stoga je mimo planiranog jelovnika bio pripremljen namaz i čaj. Nakon više od dva mjeseca što nije bilo nastave bilo je puno stvari i detalja koje je trebalo riješiti da bi boravak učenika u školi bio siguran po pitanju epidemije i da bi se nastava mogla odvijati bez problema. Veoma mi je žao što se to dogodilo i učenici nisu dobili jelo. U ime OŠ Draganići, učiteljice 1. razreda i svoje osobno ispričavam se učenicima 1. razreda koji su se u školi taj dan loše osjećali, rekla je za Radio Mrežnicu ravnateljica i pritom predložila da se na nivou države osiguraju sredstva za besplatan školski obrok za svu djecu u Hrvatskoj.

Uoči sjednice Vlade događaj je komentirala ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak.

– Vidjela sam tu informaciju u medijima. U međuvremenu je reagirala Karlovačka županija. Dobro je da se ravnateljica ispričala. Mogla se ta situacija prevenirati. Nedopustivo je u 21. stoljeću da djeca nemaju primjerenu razinu potpore. Sredstva postoje i preko fondova i preko osnivača, rekla je Divjak.

Dopuna teksta, 29. svibnja, 11:50 h

Ravnateljica Marica Jurčić dodatno se očitoavala na ove navode. Kako prenosi Rtl.hr, ravnateljica tvrdi da čenici OŠ Draganići nikada u toj školi nisu bili gladni te navodi da u roditelji na početku godine potpisuju pisanu izjavu ako se djete neće hraniti u kuhinji, a oni čija djeca hoće potpisuju Ugovor o prehrani učenika i o n ih obvezuje na redovito podmirivanje troška za prehranu.
Ponovila je u očitovanju, prenosi Rtl.hr da je 54 učenika uključeno u projekt Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva temeljem dostavljenih dokaza o korištenju doplatka za djecu. Zbog ograničenih sredstava učenici 1. razreda ove godine nisu uključeni u projekt. Kaže i da OŠ Draganići nema niti jednog učenika pripadnika Romske nacionalne manjine.

– Potpisivanjem ugovora roditelji preuzimaju obvezu plaćanja školskog obroka za svoje dijete. Neki roditelji nisu podmirivali svoje obveze od početka školske godine iako ih je škola nekoliko puta opomenula usmeno i pisanim putem. Nitko od spornih roditelja nije zatražio opravdanje ili pomoć u podmirivanju dugovanja. Stoga smo bili primorani na neki način potaknuti roditelje da podmire ugovornu obvezu. Kraj nastavne godine je blizu. Bez ikakvog ograničenja koristili su školsku kuhinju sve vrijeme iako neki od njih do 25.5.2020. nisu podmirili ni lipe. Prema zapažanjima drugih roditelja koji redovito izvršavaju obveze, ovo nikako nije korektno. Svatko svoje ugovorom preuzete obveze mora poštovati. U sustavu sam cijeli svoj radni vijek, već skoro 37 godina. Brinem o tome da sva djeca imaju jednaka prava i nikako ne podržavam ikakvu podjelu među njima. Takve stavove dijele  svi zaposlenici škole te na takav način nastupaju u svakodnevnom radu. Roditelji učenika 1. razreda pružaju Školi punu podršku i spremaju se na demantij spornog podneska. Tražili su hitni roditeljski sastanak na kojem će se očitovati. Školski odbor će se sastati u najskorije vrijeme i odrediti svoje daljnje postupanje. Svatko je dužan poštivati zakone i propise Republike Hrvatske pa time poštivati potpisane ugovorne obveze. Svima je zagarantirana jednakost u pravima, ali i u obvezama, navodi u očitovanju ravnateljica Jurčić, prenosi Rtl.hr.

Dobili smo demantij na ovaj tekst, u cijelosti ga možete pročitati ovdje.

Četvero prvašića ostalo gladno u školi: ‘Moja kći je htjela podijeliti svoj obrok, no nisu joj dozvolili’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap