Pretraga

U četvrtak odluka o tome hoće li nastavnici dobiti plaću za dane u štrajku

A- A+

Ovog je ponedjeljka u Ministarstvu gospodarstva održan sastanak na kojemu su predstavnici sindikata javnih službi s predstavnicima Vlade razgovarali o prijedlogu povećanja osnovice plaće za 6,12%. Dva školska i visokoobrazovni sindikat sastanak su napustili, budući da nisu dobili odgovor na pitanje kada će se pregovarati o povećanju koeficijenata složenosti poslova, zbog čeka se u školama štrajka već 13. dan. Ministar rada, Josip Aladrović, nakon sastanka je izjavio da razgovora o koeficijentima neće biti i da će se ovih dana donijeti odluka o tome hoće li dani provedeni u štrajku biti plaćeni ili ne.

Screenshot: N1

Nakon sastanka na kojem se pregovaralo o povećanju osnovice plaće u javnim službama, ministar Josip Aladrović je konstatirao da je dojma da je oko tog pitanja postignut visok stupanj suglasja. Podsjetimo, Vlada svim zaposlenicima javnih službi nudi povećanje osnovice plaće u tri vala po dva, odnosno za ukupno 6,12%.

Odluka o plaći za vrijeme štrajka u četvrtak

Izdvojeni članak

Potvrđeno: U utorak se štrajka u Zagrebu, ali i još jednoj županiji

Osvrnuo se i na činjenicu da su Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja napustili sastanak nezadovoljni time što nisu dobili termin za pregovore o koeficijentima složenosti poslova, a zbog kojih već 13. dan traje štrajk u osnovnim i srednjim školama.

– Mi smo ove pregovore s javnim službama održali iz razloga što smo pristali na zamolbu sindikata da pregovore prebace s petka na ponedjeljak, a onda je postojala intencija privatizacije sastanka. Razgovaramo s 11 sindikata, a ne dva pa su napustili sastanak. (…) O koeficijentima nećemo razgovarati, kazao je Aladrović, prenosi N1.

N1 navodi i kako je upit hoće li država poduzeti mjere oko štrajka, Aladrović odgovorio da će do četvrtka odlučiti hoće li platiti štrajk ili ne. Naime, prema članku 261. Zakona o radu, ‘radniku koji je sudjelovao u štrajku, plaća i dodaci na plaću, mogu se umanjiti razmjerno vremenu sudjelovanja u štrajku.’

Proračun na Vladi u četvrtak

Izdvojeni članak

Dio škola potrošio rezervu radnih dana, Divjak: Postoji mogućnost produljenja godine

Aladrović je potvrdio je i da je sudjelovao na sastanku s ministricom Blaženkom Divjak i ministrom Zdravkom Marićem na kojem nisu došli do rješenja.

– Povećanje koje se traži kroz koeficijente je istovjetno povećanju koje tražimo kroz osnovice, mi financijski dio zahtjeva rješavamo, a druga strana ima drugačiji stav. Učitelji će s onim prijedlogom koji smo mi predložili dobiti plaće koje su tražili, kazao je Aladrović, prenosi N1.

Kako dodatno piše Dnevnik.hr, nakon što je HNS, koalicijski partner vladajućeg HDZ-a, najavio kako neće podržati Vladin proračun za sljedeću godinu ako u njemu ne bude dodatnih 650 milijuna kuna za zaposlenike osnovnih i srednjih škola, Aladrović rekao je da će proračun na dnevnom redu Vlade biti u četvrtak pa će tada biti jasan stav koalicijskih partnera.

– U četvrtak će proračun biti na Vladi i vidjet ćemo pozicije svih koalicijskih partnera, kaže Aladrović.

Gdje se štrajk nastavlja u utorak, 29. listopada, pogledajte na ovoj poveznici. Štrajku škola u srijedu se pridružuju i fakulteti jer Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja traži povećanje koeficijenata za nenenastavno osoblje, predavače i umjetničke suradnike.

 

Više o štrajku u školama i na fakultetima čitajte na sljedećim poveznicama:

Dio škola potrošio rezervu radnih dana, Divjak: Postoji mogućnost produljenja godine

Potvrđeno: U utorak se štrajka u Zagrebu, ali i još jednoj županiji

Ovog tjedna ponovno se štrajka na fakultetima: Sindikalisti otkrili točan datum

Nastavnike, koji u ponedjeljak štrajkaju u tri županje, mogli bi zabrinuti rezultati ankete o istim plaćama za sve učitelje

Nastavnici zapjevali bećarac ispred Vlade: ‘E naš Plenki koja je strahota, pjevat vama i to bez prostota’

Studenti nastavničkih studija o štrajku: ‘Učenici su bezobrazni i bahati, a kompenzacija je jako mala’

Proveli smo jutro u Sindikatu hrvatskih učitelja, žili kucavici štrajkaškog otpora

Nastavnici se rugaju Plenkoviću: Pogledajte što su učeniku Andreju upisali u e-Dnevnik

Pitali smo ravnatelje podržavaju li štrajk: Rekli su da, ali vide neke probleme

Štrajk na fakultetima kreće u četvrtak

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Nastavnici već danima štrajkaju za veću plaću: Ovako su se mijenjali njihovi koeficijenti

Iz sindikata odgovorili na pitanje hoće li zbog štrajka biti nadoknade nastave

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

Posjetili smo školu u štrajku: Evo što profesori rade dok vas nema

 

Copy link
Powered by Social Snap