Pretraga

Cijelu državu iz minusa izvlače brojni srednjoškolci iz istarskog područja

A- A+

Oko 180 tisuća učenika godišnje u Hrvatskoj upiše prvi ili viši razred neke od 400-tinjak srednjih škola. Prošle godine se u školskim klupama našlo čak 183 139 srednjoškolaca, no u odnosu na prethodnu školsku godinu u plusu su samo područja oko Pazina i Rijeke. Svi ostali dijelovi Lijepe naše zabilježili su približan pad broja srednjoškolaca od oko devet posto.

Foto: Pad ili rast broja srednjoškolaca od 2011. do 2013. godine

Fakulteti pucaju po šavovima jer ih pohađa prevelik broj studenata, daleko veći od realne kvote koju sveučilišne sastavnice mogu ponuditi. Slična situacija je i s nekim najpopularnijim srednjim školama koje se nalaze u većim hrvatskim gradovima. Provjerivši kako ‘dišu’ srednjoškolci doznali smo da broj istih nije u konstantnom porastu. Prema podacima koje je prikupio Državni zavod za statistiku najveći pad učenika srednjih škola zabilježen je 2010.godine, nakon čega su izašli iz crvenog te krenuli prema gore. No, uspoređujući kretanje broja srednjoškolaca po regijama, uvidjeli smo da je samo jedan dio Hrvatske u plusu, dok ostatak tone.

Izdvojeni članak

U Hrvatskoj dominiraju žene: Veći broj ih upisuje i završava fakultete

U istarskom podneblju povećanje preko 10 posto

Iako se broj srednjoškolaca 2012./2013. u odnosu na godinu prije povećao za 918, u skoro svim dijelovima Hrvatske zabilježen je pad od oko 10 posto. Za popravak ukupne slike na državnoj razini zaslužne su jedino Istarska i Ličko-senjska županija koje su nadoknadile ‘izgubljeno’ s porastom od 879 učenika.

Uzevši u obzir činjenicu da su spomenute dvije županije po broju srednjoškolaca inače pri vrhu ljestvice u našoj državi, nije ni čudno da je porast kod istih sasvim dovoljan da izvuče ostale županije koje su zakazale.

Izdvojeni članak

Najstarije srednje škole: Europa dominirala preko pet stoljeća

Čak i Zagrebačka županija u minusu

Gradu Zagreb i Zagrebačka županija također su suočeni s opadanjem broja srednjoškolaca. Iako se u najpopularnijim srednjim školama poput V. ili XV. gimnazije svake godine traži mjesto više, gledajući proteklu školsku godinu druge škole ipak imaju manjak učenika.

Bolja situacija nije ni na jugu države. Srednje škole oko Splita, Šibenika i Zadra u razdoblju od 2011. do 2013. godine pohađa oko 700 školaraca manje. Unatoč cjelokupnoj situaciji u državi, iščitavajući pojedinačne podatke nemamo razloga za veselje. Činjenica je da jedini oslonac trenutno možemo potražiti u istarskom području, no zakažu li primjerice Rijeka i Pazin, opet ćemo se naći u situaciji kakva je nastupila nakon 2008. godine. Drugim riječima suočit ćemo se s padom broja srednjoškolaca.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap