Pretraga

Cinik u ofsajdu: Jovanović ubrzanim reformama stvara kaos u školstvu

A- A+

Prije par dana ministar Jovanović je obznanio javnosti kako će se od iduće godine upisi u srednju školu vršiti putem interneta te da će se promijeniti sustav bodovanja. Ministrovi reformatorski motivi su jasni i svakako pozitivni, no žalosno je što promjenama u hrvatskom obrazovnom sustavu i dalje pristupa bez plana i nekog razumnog vremena za pripremu. Utrkujući se s vremenom u svojoj borbi protiv korupcije ministar je zaboravio na one kojima je obrazovanje najpotrebnije – na djecu iz ruralnih neelektrificiranih djelova Hrvatske čiji roditelji nemaju pristup internetu ili ga pak ne znaju koristiti. Što će njima donijeti ministrova revolucija?

Sveprisutni ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović prije nekoliko dana je obzananio još jedan dio svoje reforme hrvatskog školstva. Nakon što je uveo zdravstveni odgoj i počeo s implementacijom građanskog odgoja Jovanović je odlučio da se od sljedeće jeseni upisi u srednje škole vrše isključivo putem interneta te da se mijenja način pravljenja rang listi za upis.


Izdvojeni članak

Ministar želi uvesti tablete i zdravstveni odgoj

– Na ovaj ćemo način stati na kraj manipulacijama i nepravilnostima prilikom upisa te ćemo smanjiti papirologiju i pojednostaviti cijeli sustav. Do sada se učenici nisu mogli prijaviti u više od jedne škole no
to će se na ovaj način promijeniti, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medije Jovanović istaknuvši modernizaciju i borbu protiv korupcije kao glavne motive za uvođenje ove novine.

Uvijek iste greške

Ne sumnjajući u ministrove dobre namjere te uzimajući u obzir činjenicu da je sama ideja reforme pozitivna, moram ipak istaknuti kako Jovanović očigledno ponavlja pogreške svojih prethodnika.

Žalosno je da ni nakon fijaska s državnom maturom i njenim ad hoc uvođenjem rukovodeći nisu ništa naučili o načinu na koji bi se promjene trebale implementirati u sustav. Umjesto da se odluči kako se ‘od sutra’ počinje raditi drugačije, mnogo bi bolje bilo pomno isplanirati izmjene te ih u sustav uvesti u nekom razumnom roku.

Kao što bi državna matura izazvala manje bure da su je uveli s rokom odgode od četiri godine, kako bi se cijela jedna generacija od početka svojeg srednjoškolskog obrazovanja stigla pripremiti za nju, tako bi i izmjena u sustavu bodovanja bila bolje prihvaćena ukoliko bi postojao vremenski odmak.

Izdvojeni članak

Upisi u srednje škole od jeseni preko interneta, mjenjaju se i uvjeti bodovanja

Zaboravio na one kojima je obrazovanje najpotrebnije

Osim toga, ministar za uzor, očigledno, ima finski ili neki drugi napredni obrazovni sustav sa zapada pa mu na pamet padaju ideje poput uvođenje tableta u nastavu ili upisa u srednju školu putem interneta. Naravno, nitko nema ništa protiv modernizacije obrazovanja, no isto je tako jasno da je za ovakav korak potrebno stvoriti preduvjete i razviti infrastrukturu koja će podržavati novi sustav i omogućiti da se odluka provede bez problema.

O čemu zapravo govorim? Govorim o tome da je ministar u svojoj utrci s vremenom i borbi protiv korupcije odlučio o upisima putem interneta no zaboravio je na one kojima je obrazovanje najpotrebnije kako bi se probili prema vrhu – djecu iz ruralnih neelektrificiranih krajeva čiji roditelji nemaju pristup internetu ili ga ne znaju koristi.

Iz birokratskih fotelja u Zagrebu teško je predvidjeti kako će upisi putem interneta izgledati u izorliranim otočkim mjestima ili pak u Dalmatinskoj Zagori, jer u metropoli je internet je dio svakodnevnice što se ne može reći za cijelu Hrvatsku.

Ministar tvrdi kako to nije problem jer sve osnovne škole imaju pristup internetu, no to zvuči paradoksalno kad neke škole poput one u Vukovaru nemaju ni grijanje cijelu zimu.

Jovanović će slomiti zube preskačući stube

Ovim je izmjenama ministarstvo još jednom pokazalo kako se u hrvatskom školstvu rezovi ne rade skalpelom već sjekirom. Bez plana i programa u želji da što prije sustignemo razvijene europske zemlje Jovanović sa svojim odlukama žuri i uvodi novine za koje nije napravio adekvatnu pripremu. Kao što smo vidjeli sa spornom državnom maturom takav pristup nam donosi više štete nego koristi.

Hrvatska nije Finska, a neće ni biti tako skoro, pogotovo bez plana. Stoga ministre, ne preskačite stube, jer polomit ćete zube.

Copy link
Powered by Social Snap