Pretraga

Cinik u ofsajdu: Kako smo samo ‘podudlali’ zdravstveni odgoj

A- A+

Spretni Vladin PR ponudio nam je zdravstveni odgoj kao bitno društveno pitanje i mi smo ga naivno zagutali bez razmišljanja. S obzirom da smo čvrsto bili fokusirani na tu ‘važnu’ temu, ispod radara su nam prošli novi porezi, pad rejtinga i nova slovenska ucjena. Kako smo samo ‘podudlali’ jeftin trik i vladajućim strukturama osigurala socijalni mir u ovom rizičnom trenutku, možemo se zapitati. Lako, eto tako.

Zdravstveni odgoj već je pet mjeseci top tema u hrvatskim medijima. Glože se desne konzervativne struje predvođene Kaptolom i lijevi liberali na čijem čelu stoji ministar Željko Jovanović oko ovog ‘prvorazrednog’ političkog i društvenog pitanja. Naslovnice najvećih novina su nebrojeno puta u spomenutom periodu ispunjavale bombastične Jovanovićeve i Bozanićeve izjave. Narod se ‘popalio’ i odjednom su se i učenici i profesori angažirali kako bi iskazali svoje mišljenje. Ukratko, zdravstveni odgoj je okupirao hrvatski medijski prostor.

U međuvremenu zdravstveni odgoj je uveden u škole, a rasprave su svedene na osobnu razinu te zapravo izgubile svoju funkciju. Ipak mediji za ovu temu ne gube interes, a javnost neočekivano dugo na njoj drži svoj fokus. Kad se stvari tako sagledaju teško je ne zapitati se, je li zdravstveni odgoj najbitnije političko pitanje u državi i kome je u interesu da se kao takvo tretira već mjesecima?


Izdvojeni članak

Komentar: Kaptol slijep na pozitivne strane zdravstvenog odgoja

Hollywood i Argentina, dvije priče jedna ideja

Sad ćete vjerojatno zakolutati očima i reći ‘evo ga na, još jedan teoretičar zavjera’. Ipak tvrdim da se ne radi o teoriji zavjere već o prvorazrednom političkom PR-u, odnosno o dudi varalici koja treba javnosti odvući pažnju s bitnih pitanja.

Vjerojatno je velika većina vas gledala film u kojem najbliži suradnici američkog predsjednika izmisle rat u Albaniji i scene ratnog stradanja snime u Hollywoodu kako bi ublažili odjek njegova preljuba. Iako je riječ o karikaturalnom prikazu ove vrste političkog manipuliranja javnošću u principu se ne razlikuje mnogo od standarne prakse.

Slična se stvar, naime, događala početkom 80-ih godina u Argentini kada je zbog velike ekonomske krize militaristička vlada odlučila zaratiti s Velikom Britanijom oko Falklandskih otoka kako bi pomjerila fokus javnosti i podilazeći nacionalističkim porivima utišala narod. Vojnoj hunti manevar nije uspio, ali pokušaj je detaljno dokumentiran.

Izdvojeni članak

Cinik u ofsajdu: Adalbert Rebić u obrani Hrvatske od ‘pedersko-lezbijske urote’

Zagušen medijski prostor

E sad kakve veze imaju ove dvije priče s Hrvatskom i zdravstvenim odgojem? Pad kreditnog rejtinga, slovenska ucjena oko Ljubljanske banke, povećanje cijene plina, prijedlog uvođenja poreza na nekretine i uvođenje fiskalnih blagajni su politička pitanja koja će na život građana direktnije utjecati nego zdravstveni odgoj. Ipak, ove teme nisu dobile mjesto u medijima ili ga pak nisu dobile dovoljno.

Upravo zbog toga postoji opravdana sumnja da su Vladini kreatori javnog mnijenja poslužili suptilnijom verzijom prije spomenutog manevra. Zdravstveni su odgoj odabrali kao dudu varalicu koja treba odvući pozornost i zagušiti, odnosno zauzeti medijski prostor, koji bi inače bio otvoren za pitanja koja bi mogla potaknuti socijane nemire.

Izdvojeni članak

Uvodi se zdravstveni odgoj: Od sljedećeg tjedna svi će učiti o seksu

Podjeli pa vladaj

Ta je tema zaista zgodna za nešto takvo. Za raspravu se vrlo lako nađe glasna, ali prilično bezuba opozicija koja će uz prateću plejadu opskurnih likova neopreznim i neodmjerenim izjavama zagušiti medijski prostor te zabaviti narod. Također, ovo pitanje javnost dijeli po ideološkoj i vjerskoj osnovi gotovo točno po pola te se uspostavlja stabilna ravnoteža sila koja može trajati koliko opinion makerima treba.

Po svemu sudeći, medijska nespretnost Kukuriku koalicije je tek prividna, jer ovaj potez je briljantan. Narodu su bacili kost da se oko nje zabavlja dok se oni neometano, bez straha od velikih nemira i socijalnog bunta bave reformama. Koliko će to za nas biti dobro, tek ćemo vidjeti, ali ne bi bilo zgoreg da dignemo pogled s tla i pogledamo prema gore.

Copy link
Powered by Social Snap