Cinik u ofsajdu: Mladi HDZ-ovci se protiv ćirilice bore Mamićevim citatima

Mladež HDZ-a iz Splita je na svojoj službenoj Facebook stranici neotesanom parafrazom izjave Zdravka Mamića izrazila svoje mišljenje o ministru Arsenu Bauku i intervjuu koji je dao za Novi list. Na taj način pokazali kako im nedostaje kulture političke komunikaciji u istoj onoj mjeri kao i njihovu uzoru kojeg su citirali. Mamića se da progutati kao nusproizvod tranzicije, ali ovakvo ponašanje budućnosti hrvatske desnice je zaista zabrinjavajuće.

‘Zamazan si, prljav, smrdiš i lažeš’, status je kojim su, na svojoj službenoj Facebook stranici, članovi splitskog ogranka mladeži HDZ-a izrazili svoje mišljenje o stavovima koje je po pitanju dvojezičnosti u Vukovaru iznio ministar uprave Arsen Bauk u jučerašnjem Novom listu. Govorio je o odluci da se ćirilični natpisi uvedu bez obzira na otpore jer je to pravo zapisano u Ustavu. No mlade HDZ-ovce je, sudeći po komentarima, posebno naljutila  izjava kako Vlada time završava ono što je u devedesetima započeo Franjo Tuđman. 

Na Bauka Mamićevim stilom

Mladež političkih stranaka: HDZ

Nakon uvredljivog statusa, koji je između ostalog parafraza deklariranog ‘džentlmena’ Zdravka Mamića, u istom ‘kočijaškom’ tonu su nastavili i članovi grupe diskreditirajući list u kojem je intervju objavljen, ali i samog ministra.

Cijela situacija bi bila u najmanju ruku antipatična i da se o privatnom profilu, no ako znamo da je riječ o službenoj stranici splitskog ogranka najjače opozicijske stranke u državi, onda se zaista moramo zabrinuti.

Pritom ne mislim na neslaganje HDZ-ove mladeži s Baukovim izjavama, jer je to s obzirom na političu orijentaciju sasvim razumljivo i demokratski opravdano. Problematičan je način na koji budućnost hrvatske demokršćanske desnice komunicira na svojim službenim stranicama. Vokabularom, koji nije primjeren ni za pijacu, obračunavaju se s političkim neistomišljenicima i bez prave argumentacije huškaju svoje sljedbenike. 

U HDZ-u ništa novo

Očigledno je da je splitskoj mladeži ove stranke demokratska politička kultura još uvijek dalek pojam gotovo u istoj onoj mjeri u kojoj je njihovom uzoru Mamiću dalek pojam džentlmenskog ponašanja. Dok ćemo Mamića još i progutati kao nusproizvod tranzicijskog društva, teško je provariti činjenicu da baza za budućnost demokršćanske desnice ni dvadesetak godina nakon izlaska iz totalitarizma ne zna adekvatno komunicirati.

Ostaje nam da se nadamo da će građanski odgoj u školama donijeti pomak, jer u protivnom smjena generacija u politici nam neće donijeti ništa novo već ćemo i dalje gledati metaforičko, ali i ono pravo šaketanje u Saboru. Ponižavajuće, nema što.

Odgovori