Pretraga

Ciparsko sveučilište prvo u svijetu uvelo plaćanje školarine bitcoinima

A- A+

Sveučilište Nicosia na Cipru, prvo je u svijetu koje je objavilo kako uvodi mogućnost plaćanja školarine bitcoinima, odnosno digitalnom valutom, koja se do sada koristila u punu manje formalnoj robno – novčanij razmijeni. Time spomenuta ciparska obrazovna ustanova, neće biti samo prva obrazovna, nego i općenito prva ovlaštena ustanova s ovakvom opcijom.

Prva obrazovna institucija koja će omogućiti svojim studentima plaćanje školarine digitalnom valutom bitcoin bit će Sveučilište Nicosia na Cipru. Ovoj vijesti daje težinu i činjenica da spomenuti univerzitet nije samo prva obrazovna, nego i prva ovlaštena institucija u svijetu s ovakvom ponudom, piše Business Insider.

Izdvojeni članak

‘Digitalna demencija’ kod mladih uzima sve više maha

Cilj je olakšavanje plaćanja, ne valutne špekulacije

Sveučilište Nicosia je u privatnom vlasništvu i nalazi se dakle u glavnom gradu Cipra, a osnovano je 1980. godine.

– Nakana ovakve inicijative je olakšavanje isporuke i prijenosa novca studentima, kao i upotpunjavanje praktičnog znanja o ovom području, a nikako ne valutne špekulacije, izjavio je za spomenuti izvor glasnogovornik Sveučilišta.

Međutim, do njih će u kontekstu bitcoina neminovno doći. Službena valuta na Cipru je euro pa smo na nekoliko renomiranih web siteova za pretvaranje valuta, dobili potpuno različit odnos eura i bitcoina.

Tako smo dobili podatke kako je protuvrijednost jednog bitcoina 517 eura, na drugom 551, a na trećem 554.

Izdvojeni članak

Kako obrisati svoj digitalni život s interneta

Digitalna valuta će povećati efikasnost sustava

Sumnje u moguće manipulacije valutom, koju kako smo naveli nije uvela nijedna ovlaštena institucija, ne dijeli šef financija Sveučilišta Nicosia, naprotiv.

– Digitalna valuta će utjecati na povećanje efikasnosti i služit će kao koristan financijski mehanizam u svjetskim regijama s nestabilnim bankarskim sustavima, rekao je Christos Vlachos.

Osim toga šef financija je dodao kako Sveučilište Nicosia ima namjeru implementirati mogućnost plaćanja bitcoinima u svim institucijama u njihovom vlasništvu, koje su raspoređene diljem svijeta.

Za kraj dodajmo kako pri spomenutom univerzitetu studira oko pet tisuća studenata, raspoređenih u sjedište u Nicosiji, kao i u brojne podružnice.

Ciparsko sveučilište prvo u svijetu uvelo plaćanje školarine bitcoinima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap