Pretraga

Čistka u školama: Zbog korupcije smjenjeno već devet ravnatelja

A- A+


Izdvojeni članak

U Koprivnici 41 učenik u razredu, a ravnatelj ne vidi problem

Umreženi sustav u kojem je pri upisu učenika u srednje škole bilo bitno jedino koga poznajete ili koliko novčanica možete staviti u plavu kovertu, a ne koliko bodova ste ostvarili, godinama je uspješno funkcionirao u hrvatskom obrazovnom sustavu. Međutim, inspekcijom u više od četvrtine srednjih škola i dosadašnjom smjenom od devet ravnatelja te čekanjem na smjenu još njih šest nazire se mogući kraj ovog nepoštenog i protuzakonitog običaja u našem društvu. Ravnatelji će odgovarati zbog kršenja zakona, no mnogi učenici koji su mimo propisa upisani ipak će ostati u školi, jer je prekasno da ih se usmjerava na neke druge škole za koje imaju dovoljno bodova.

Nakon nedavnog slučaja u Srednjoj školi Braće Radić u Kaštel Štafiliću u kojoj je ravnatelj Petar Vrbanić upisao učenike mimo bodovnog praga, prosvjetna inspekcija je provela nadzor upisa u 118 srednjih škola u Hrvatskoj. Od toga su u 27 škola utvrđene nepravilnosti i propusti pri provedbi upisa.

Zbog toga je 14 odgovornih ravnatelja predloženo za razrješenje sa svoje funkcije. Dosad je već razriješeno devet ravnatelja od kojih je većina morala odstupiti sa svoje funkcije izravnim rješenjem ministra Željka Jovanovića.

U ovim slučajevima utvrđeno je svjesno kršenje propisa i to najviše kroz upisivanje učenika koji nisu zadovoljili minimalni propisani bodovni prag za upis u školu. Također mnogi ravnatelji nisu poštovali propisane rokove i postupke upisa te su na taj način pogodovali pojedinim kandidatima.

Kreće inspekcija po fakultetima

Osim u školama, Jovanović je najavio čistku i na Sveučilištima, rekavši pritom da se mnogi dekani ponašaju kao da je Sveučilište u njihovom vlasništvu. Najavio je izvršenje nadzora na Veleučilištu u Gospiću i Veleučilištu u Šibeniku, te poručio da je to tek početak ‘češljanja’ visokoškolskih institucija.

Sve je počelo nepropisnim upisom u Kaštel Štafiliću

Prije dva mjeseca ravnatelj srednje škole u Kaštel Štafiliću, Petar Vrbanić je bio prvi ravnatelj koji je razriješen odlukom ministra jer je nepropisno upisao čak 42 učenika u prvi razred strukovne škole.
Tad je iz MZOS-a najavljeno da će svaki ravnatelj, neovisno kojem političkom lobiju pripada i kako se zove, biti razriješen dužnosti ako krši zakon.

Taj slučaj potaknuo je Prosvjetnu inspekciju koja je potom krenula u nazdor hrvatskih srednjih škola, te posjetila 118 ravnatelja i pregledala provedene postupke upisa. Od toga su u 27 škola utvrđene nepravilnosti pri provedbi upisa. Neke od nepravilnosti bili su manji propusti prilikom bodovanja posebnih uvjeta, gdje je prosvjetna inspekcija svojim naredbama direktno otklonila nepravilnosti.

Ministar direktnom odlukom smijenio većinu ravnatelja

U slučajevima gdje je ravnatelj svjesno nepoštivao propise, izdan je prekršajni nalog o njegovom razrješenju. Naime većina ravnatelja kršila je zakon na način da su direktno upisivali učenike koji nisu zadovoljili minimalni bodovni prag.
U 14 srednjih škola prosvjetna inspekcija je predložila razrješenje, a već devet ravnatelja je smijenjeno sa svoje funkcije.

Dužnosti su razriješeni ravnatelj Petar Vrbanić iz Srednje škole Braće Radić u Kaštel Štafiliću, ravnatelj Prirodoslovne škole Karlovac Damir Jakšić, ravnatelj Robert Erdeljac iz Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac, ravnatelj Igor Marač iz Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju Rijeka, Dušanka Novak iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Marija Mačešić iz Trgovačke i tekstilne škole Rijeka, te Marinela Labaš iz Škole za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu. Uz njih su razriješene i ravnateljica Nada Stanić Ugostiteljsko – turističkog učilišta u Zagrebu te Gordana Dragušica , ravnateljica Prve gimnazije u Osijeku.

Mnogi od ovih već bivših ravnatelja razriješeni su direktnom odlukom ministra Jovanovića.

Nitko nije pošteđen, pa ni nedodirljivi MIOC

Najzanimljiviji slučaj je onaj koji će pogoditi jednu od najelitnijih škola u državi, zagrebačku XV. gimnaziju, popularno zvanu Mioc. Ravnateljica Veronika Javor svjesno je kršila zakon i to upisivanjem učenika mimo natječajnog postupka, te je zbog toga od strane Prosvjetne inspekcije predložena njezina smjena. Trenutno traje propisani rok za školski odbor te škole da donese odluku o razrješenju. Podsjećamo da su kriteriji za upis u ovu srednju školu iznimno visoki, te su se mogli upisati samo učenici s maksimalnih 60 bodova.

Školski odbori bi trebali postupati po zakonu, ako već ravnatelji nisu

U skorijem vremenu još neki ravnatelji morat će otići sa svog mjesta, jer je prosvjetna inspekcija uputila prijedlog školskim odborima da odluče o razrješenjima svojih ravnatelja zbog kršenja zakona.

Među ravnateljima koji će vrlo vjerojatno biti razriješeni ovih dana su Jozo Bešlić iz Poljoprivredno- prehrambene škole u Požegi, Božo Pavlović iz Zdravstveno- veterinarske škole A. Štampar u Vinkovcima, ravnatelj Igor Marač iz Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju Rijeka, Anton Babić iz Strukovne škole u Puli, Zdravko Sabolek iz Srednje škole Koprivnica, te XV. gimnazije u Zagrebu, Veronika Javor.

Za razrješenje ovih ravnatelja čeka se rješenje školskih odbora, no ukoliko ti isti školski odbori stanu uz bok svojih ravnatelja i ne razriješe ih dužnosti, vrlo vjerojatno ta odluka neće biti konačna. Ministar Jovanović je objasnio kako se radi o direktnom kršenju zakona od strane ravnatelja, te da bi svaki školski odbor trebao pošteno i zakonito izglasati odluku o statusu svakog od navedenih ravnatelja.

Karlovački ravnatelj lukavo pokušao izbjeći razrješenje inspekcije

Poznat je slučaj iz Šumarske i drvodjeljske škole u Karlovcu, gdje se ravnatelj Robert Erdeljac na vlastiti zahtjev razriješio odlukom školskog odbora, te tako preduhitrio razrješenje koje je uputila Prosvjetna inspekcija. Erdeljac je vlastitim odlaskom pokušao izbjeći smjenu od strane inspekcije jer bi u tom slučaju dobio zabranu od 10 godina da obnaša funkciju ravnatelja.

Međutim ministar Jovanović ga je podsjetio da zbog ovog lukavog poteza neće moći samo tako ponovno na ravnateljsko radno mjesto.
– Ravnatelj Erdeljac je previdio činjenicu da je za imenovanje ravnatelja potrebna prethodna suglasnost ministra, objasnio je Jovanović.

Tko je jamio, jamio je

Osim ravnatelja, jasno je da su s druge strane i učenici svjesno kršili zakon, odnosno njihovi roditelji. Svejedno ispis je naređen za 149 učenika koji su se se stigli upisati u neku drugu školu ili drugi smjer za koji su imali dovoljno bodova. Radi se o školarcima koji su tijekom rujna i početkom listopada prebačeni u neke druge programe za koje su imali dovoljno bodova.

Međutim, postoje mnogi učenici koji su već više od dva mjeseca na nastavi, a tek ovih dana je utvrđeno da su nelegalno upisani u srednju školu. Iako su roditelji nudili plavu kovertu ravnateljima ili na neki drugi način pogodovali za direktan upis svoje djece, za učenike sankcije neće biti. Sada je prekasno da bi se mogli rasporediti u neku drugu školu ili smjer za koji po zakonu imaju dovoljno bodova.

Copy link
Powered by Social Snap