Pretraga

Cjelodnevna škola ima jedan veliki problem: Gdje će učenici imati nastavu dok im se škola gradi?

Kako bi cjelodnevna škola od 2027. mogla frontalno ući u sve osmoljetke, niz škola mora se izgraditi, dograditi i adaptirati kako bi uopće mogli imati uvjete za nastavu u jednoj smjeni. No, što će biti s onim školama koje budu zahtijevale ozbiljnije radove, možda i rušenje? Gdje će učenici slušati nastavu? Nije realno za očekivati, kako je primijetila Martina Gelenčir, izvršna urednica portala srednja.hr, u posljednje Redakcija podcastu, da će se svi radovi obaviti tijekom praznika.

hodnici u školi

Foto: Unsplash

Stiže nam cjelodnevna škola. Novi predmeti, obroci, dulji odmori, pisanje zadaće u školi, boravak, za neke i do 17 sati. Iduće četiri godine eksperimentalno u njih 50, a nakon, ako sve bude po planu, u svim osnovnim školama diljem RH. Kritika ne nedostaje. Nastavnici se žale, propituje se satnica, dodatan posao, plaća, ali i sam koncept prema kojem će učenici više vremena no ikad provoditi u školi. O tome su u 12. epizodi Redakcija podcasta diskutirali urednici Marko Matijević i Martina Gelenčir te novinar portala srednja.hr Duje Kovačević.

Kada će se izvoditi radovi na školama?

U jednom trenutku dotaknuli smo se i najvažnijeg dijela pripreme za cjelodnevnu školu, a to je izgradnja i dogradnja škola kako bi do 2027. sve bile adekvatno spremne za jednosmjensku nastavu. Kada će se ti radovi izvoditi?

– Mislim da se nije baš vodilo računa o tome da će se morati raditi i tijekom nastave. Neće oni moći raditi samo preko praznika, a to možda je pitanje kojim se trebalo pozabaviti Ministarstvo. Što ako neka škola neće moći izvoditi nastavu u potpunosti zbog radova, upitala se Martina.

@srednja_hr Kakvo je stanje u vašoj školi, je li oštećena u potresu? 🤔 Pišite nam u komentare, a cijeli podcast gdje smo razgovarali o cjelodnevnoj školi pogledajte na linku u opisu profila 👆 #srednjahr #cjelodnevnaskola #hrvatska #škola #podcast #obnova ♬ original sound – srednja_hr

Na nju se nadovezao Marko.

– Fantastično pitanje. Ne možeš izvoditi preko ljeta svugdje, niti je realno za očekivati da napraviš radova samo tako u turističkim mjestima gdje niti ne bi smio izvoditi velike radove preko ljetnih mjeseci. Hoćemo li onda slati djecu čija se škola renovira u škole koje su jednosmjenske i u eksperimentalnom programu, pa tako narušiti eksperimentalni program? Onaj tko uđe u eksperimentalni program ne bi smio dobiti nekoga iz druge škole, kazao je Marko.

Kako će izgledati cjelodnevna škola?

Za one koji ne znaju što je točno cjelodnevna škola i što će ona obuhvaćati, na samom početku ove epizode Redakcija podcasta sve je pojasnila naša urednica Martina. Kako je istaknula, cjelodnevna škola eksperimentalno kreće već najesen i tako će se provoditi četiri godine. Promjene su velike. Nastavni dan za učenike bit će podijeljen u dva dijela – obvezni i izborni. Obvezni dio trebao je trajati do 15 ili 15:30, nakon čega, u drugom dijelu, slijede izborne izvannastavne i izvanškolske aktivnosti do oko 17 sati. Prema najavama ministra Radovana Fuchsa, nakon brojnih kritika, to se promijenilo pa će obvezni dio cjelodnevne škole ipak trajati do 14 sati.

@srednja_hr Koje sve novosti donosi cjelodnevna škola? Sve što vas zanima u kratkim točkama donosi naša Martina, a cijeli podcast pogledajte na linku u opisu profila 👆 #srednjahr #cjelodnevnaskola #hrvatska #škola #podcast ♬ original sound – srednja_hr

Uvode se i novi predmeti kao što su Praktične vještine i Svijet i ja, Informatika će se zvati Informacijske i digitalne kompetencije te će biti obvezan predmet od 1. do 4. razreda osnovne škole, a Tjelesnu i zdravstvenu kulturu će predavati kineziolozi, a ne učitelji razredne nastave. Učiteljima će biti uvećana osnovna plaća, neki će dobiti i veće dodatke ovisno o tome koliko budu angažirani u izbornim i izvannastavnim aktivnostima cjelodnevne škole.

Cijelu epizodu podcasta o cjelodnevnoj školi pogledajte u videu na platformi Youtube ili poslušajte na platformi Spotify. Oboje možete pronaći ispod.

 

Copy link
Powered by Social Snap