Pretraga

Član predsjedništva BiH Dragan Čović postaje počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu

A- A+

Na posljednjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu rektor Damir Boras predložio je da član predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, bude odlikovan počasnim doktoratom Sveučilišta u Zagrebu. Svoj prijedlog je objasnio naširoko, a jedan od kratkih zaključaka koji se mogu izvesti je da se Čovića valja proglasiti počasnim doktorom jer brojne Hrvate koji se iseljavaju iz BiH, priroritetno upućuje u Hrvatsku pa se onda snažni odjeci depopulacije u Hrvatskoj manje brojčano očituju. Dakle politika odnosno njeni čelnici koji ne uspijevaju učiniti ništa za Hrvate da ostanu u Žepču, Odžaku ili Posušju, nego im pojednostavljuju proceduru odlaska u Hrvatsku odnosno im to preporučuju, zaslužuju zbog svoje plemenitosti posebne počasti. Ispada da ako u budućnosti Čović bude upućivao Hrvate iz BiH da idu u Njemačku, da mu počasni rektorat treba dati primjerice Sveučilište u Augsburgu.

Screenshot: N1

Izdvojeni članak

Provjerite tko dobiva počasni doktorat zagrebačkog Sveučilišta

Dakako ne pojašnjava Boras to tako grubim rječnikom, ali vrlo je lako iz njegova Prijedloga tu tezu iščitati.

– Hrvati iz BiH bili su izvor iz kojeg se najvećim dijelom nadoknađivao manjak stanovništva u Hrvatskoj, a vjerojatno će tako biti u budućnosti. Stoga je važno da Hrvatska, ali i odgovarajuće hrvatske institucije prepoznaju nositelje pozitivnih pomaka za Hrvate u BiH i da im na svim potrebnim razinama dadu potporu, veli rektor u Prijedlogu.

Osim toga u Prijedlogu (puni naziv: Prijedlog za pokretanje postupka za izbor akademika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH, prof. dr. sc. Dragana Čovića, hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine za izbor u zvanje počasnog doktora Sveučilišta u Zagrebu), Boras navodi i Čovićevo djelovanje ‘na jedinstvu Hrvata u BiH, na razvoju hrvatskoga visokoga obrazovanja posebice Sveučilišta u Mostaru, na promicranju Hrvata kao nositelja europskih vrijednosti, na rješavanju hrvatskog pitanja u BiH, na razvoju dobrih odnosa BiH sa Republikom Hrvatskom kao i na poticanju razvoja gospodarskih odnosa dviju zemalja, koje je ostavilo dubok pozitivan trag na razvoj sveukupnih odnosa između Republike Hrvatske i Republike BiH’.

Još neki od razloga koje rektor Boras navodi kao valjane za proglašenje Čovića počasnim doktorom Sveučilišta u Zagrebu je to što je redoviti profesor Sveučilišta u Mostaru ‘koje je posebno važno za ostanak i opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini, te ujedno za opstanak hrvatskoga jezika na tom području te je kohezivni faktor svih Hrvata u BiH te ima potporu svih kulturnih, znanstvenih i političkih organizacija Hrvata u Bosni i Hercegovini’.

U dokumentu pročitajte cjelovit Prijedlog, kao i Čovićev životopis. Ako se prijedlog rektora usvoji, Čović će se priključiti uglednom društvu počasnih doktora Sveučilišta u Zagrebu kojeg između ostalih čine Nikola Tesla, Tomas Masaryk, Vladimir Prelog, Vladimir Nazor, Ernest Bloch te Branko Lustig.

Od političara koji su proglašeni počasnim doktorima najvećeg hrvatskog Sveučilišta valja istaknuti bivšeg turskog predsjednika Suleymana Demirela, u svoje vrijeme možda i najutjecajniju ženu svijeta, britansku ‘Čelična lady’ Margaret Thatcher te Josipa Broza Tita.

[scribd id=376090736 key=key-n3O69rXhHXaot61ugd99 mode=scroll]