Pretraga

Columbia University objavio brojeve Danice horvatske, slavonske i dalmatinske

A- A+

Jedan od najuglednijih koledža u SAD-u objavio je sve brojeve časopisa ‘Danicza Horvatzka, Slavonzka y Dalmatinzka’ iz 1835. godine koje sada možete prolistati bez potrebe za odlazak u Sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu.

columbia.edu

Danicza Horvatzka, Slavonzka y Dalmatinzka je, kao što vjerojatno i znate, prvi hrvatski književni i i kulturni list. On se prvi puta na tržištu pojavio kao književni prilog uz drugi broj Novina Horvatzkih 10. siječnja 1835. godine.
List je izlazio na području Zagreba od 1835. do 1849. godine, 1853. te od 1863. do 1867. godine.

Od 1836. godine list je izlazio pod imenom ‘Danica ilirska’, a list ima značajno mjesto u hrvatskoj povijesti s obzirom da je pridonio afirmaciji štokavskog narječja kao hrvatskog jezičnog standarda. Pokretač lista bio je Ljudevit Gaj a najznačajniji suradnici lista bili su braća Mažuranić, Ljudevit Vukotinović i Dragutin Rakovac.

Od danas pak taj djelić povijesti možete slobodno listati na stranicama američkog koledža Columbia University gdje se trenutno nalaze sva izdanja iz 1835. godine, a nadamo se da će uskoro biti objavljeni i ostali brojevi.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap