Pretraga

Cooltura: James Bond bez Moneypenny i Lana Del Rey kao nova Amy

A- A+

Ovog tjedna nudimo vam stvari koje su još vruće! ‘Skyfall’- najbolji James Bond do sada i album Lane Del Ray ‘Paradise’ trebali bi zadovoljiti ukuse i onih najzahtjevnijih.

Napomenut ćemo vam kako ovakvog Bonda još niste gledali, dok je Lana Del Ray na pravom tragu da postane nova celebrity buntovnica. I ne zaboravite: Interliber i Noć kazališta čekaju na vas.

imaxmelbourne.com.au

James Bond kakvog još niste upoznali

James Bond nema Moneypenny. Pomalo je nesiguran, ne koketira sa svakom curom i nema futurističke tehnološke napravice. Mislite da smo nešto pobrkali? 

Prvi film snimljen o Jamesu Bondu bio je Dr. No, sa Seanom Conneryem u glavnoj ulozi. Od tada je prošlo točno pedeset godina, a čini se kako je trebalo punih pola stoljeća da bi ljubitelji najpoznatijeg špijuna na svijetu upoznali njegovu ranjivu stranu. Primjerice sam film nazvan je po njegovom obiteljskom imanju Skyfall, pri čemu doznajemo kako su mu roditelji poginuli.

Spoiler: Radnja se odvija oko napada na tajnu službu MI6. Ostavljen i zaboravljan glavni negativac Raoul Silva (Javier Bardem) bivši je MI6-ov operativac koji dolazi po osvetu, a M će moći zaštititi samo James Bond. Javier Barden ulogu je odigrao sjajno i zahvaljujući njemu po prvi puta ćete vidjeti negativca koji u toj smrtonosnoj igri pomalo zavodi Bonda.

IMDb: 8.1/ 10

Skyfall je svakom svojom scenom opravdao visoku ocjenu na IMDb-u. Izvrsna akcija i puno posla za kaskadere, zanimljivi likovi te nešto drugačiji poredak događaja (iako je posljednji snimljen, vremenski je smješten na početak serijala), potpuno će vam zaokupiti maštu. Zato ovaj nastavak za nas slobodno može nositi i epitet najboljeg Jamesa Bonda s Danielom Craigom do sad.

Lana Del Ray: Paradise

Na tržište je upravo izašao treći studijski album Lane Del Ray: Paradise. Donosi deset novih pjesama u indie pop ruhu i potvrđuje Lanu kao buntovnicu iz visokog društva.

Što reći o ovoj pjevačici sanjivog glasa? Njeno puno ime je Elizabeth Woolridge Grant, no naša ‘Lizzy’ voli stajati iza više pseudonima, a jedan od njih je Lana Del Ray. Uz to, iznenadilo nas je da ona ima 26 godina. Što zbog izgleda, što zbog pjesama mislili smo da je znatno starija.

Amy Winehouse novog doba

Tuga i melankonija, sjećanje na neke stare, ljepše dane i oproštaj od bivših ljubavi čini se da su njezin light motiv. Lana Del Ray je Amy Winehouse nove generacije. Iako izgleda poput cure iz visokog američkog društva, ona je u duši buntovna i slobodna što se može vidjeti i na spotu za pjesmu ‘Ride’ koja je ujedno najavila album ‘Paradise’, ali i iz njezinih tetovaža, kao što su ‘Die young’ i ,’Trust no one’. Uz to u dobi od samo 14 godina bila je ovisnica o alkoholu, a o tom razdoblju danas govori kao o njezinoj mračnoj strani, izjavivši za GQ Magazine kako je alkohol bio njena prva ljubav.

‘Paradise’ nema onu snagu prijašnjeg ‘Born to Die’ koji je govorio o Laninom odrastanju. Stil je gotovo isti – mističnost i sjećanja, ali ovaj put više zvuči kao sažetak Laninog dosadašnjeg uratka s iznimkom pokoje pjesme poput ‘Gods and Monsters’ i ‘Body Electric’.

Zaključno: dobri stihovi, neprestana borba svjetla i tame i Lana Del Ray kao napokon netko bar malo drugačiji, natuknice su koje čine ‘Paradise’ svakako vrijednim slušanja.

slantmagazine.com

Događaji:

Zagreb: Interliber 
Na Zagrebačkom velesajmu od 13. do 18. studenog država se već tradicionalni Interliber.

Ove godine također je nezaobilazno mjesto susreta nakladnika, pisaca, knjižara i distributera, a očekuje se kako će priredbu posjetiti više od 100.000 ljubitelja knjige.

Diljem Hrvatske: Noć kazališta

Peta po redu ovogodišnja Noć kazališta održate će se u subotu 17. studenog u 80-ak kazališta diljem Hrvatske. Najavljeno je oko 120 predstava i preko 60 popratnih programa, a sve to bit će izvedeno u 30-ak hrvatskih gradova.

Zagrepčani mogu ovdje provjeriti program, a vi ostali požurite do svog kazališta i pogledajte što vas očekuje u subotu!

culturenet.hr

Share via
Copy link
Powered by Social Snap