Pretraga

Crkva u ratu s MZOS-om: Dijele se letci po školama

A- A+

Rasprava oko načina uvođenja zdravstvenog odgoja u škole se zahuktala do te mjere da je Crkva počela dijeliti letke po školama. Pamflet pod imenom ‘Potop zdravog razuma’ sadržavaju citate iz jedne od preporučenih knjiga koje s Kaptola smatraju spornima te se na ovaj način sugerira kako MZOS silom nameće manjinski sustav vrijednosti.

Otkad je zdravstveni odgoj ušao u učionice, a kurikulum dotičnog predmeta postao dostupan javnosti, putem medija vodi se oštra rasprava između liberalnih i konzervativnih političkih i društvenih struje. Iako je i do sada imala jasno izražen stav od četvrtom modulu zdravstvenog odgoja koji se odnosi na seksualnost, Crkva je svojim posljednjim potezom ušla u otvoreni rat s MZOS-om.


Izdvojeni članak

Ministar se raspištoljio: Uvodi se i zdravstveni odgoj

‘Potop zdravog razuma’

Naime, predstavnici Katoličke crkve počeli su po školama dijeliti letke pod nazivom ‘Potop zdravog razuma’ koji sadrže citate iz jedne od 16 knjiga iz preporučene literature za zdravstveni odgoj, piše dnevnik.hr kako bi ukazali na to da ‘program nameće svjetonazor koji negira sve općeljudske vrijednosti vezane uz spolnost te je protivan vrijednosnom sustavu većine roditelja’.

Na podužem letku izvučeni su citati koje Crkva smatra spornima. Riječ je o stavovima koji se iznose vezano za prostituciju, seksualni užitak u djetinjstvu i homoseksualnost u knjizi ‘O užitku: razmišljanja o naravi ljudske spolnosti’ koje su napisali psiholog Abramson i psihijatar Pinkerton. Autori letka na meti su imali poznatog hrvatskog seksologa Aleksandra Štulhofera čije su argumente pokušali pobiti tvrdnjom kako on (Štulhofer) zagovara takve stavove, jer sam nema potomstvo.

Što se i kad uči u zdravstvenom odgoju

Učenici će prema kurikulumu zdravstvenog odgoja od 1. do 4. razreda osnovne škole učiti o higijeni, prehrani, rodnim stereotipima te anatomskim razlikama među spolovima i principu nastanka života. U višim razredima osnovne škole učit će se o pubertetu, seksualnosti, pornografiji i rizicima koje nose prerani spolni odnosi dok će u srednjoj školi biti govora o transrodnosti, homoseksualnosti te diskriminaciji spolnih manjina.

Prosvjedni obrazac za roditelje

Stavovi koje su crkveni opinion makeri iznosili posljenjih dana putem medija sada su objedinjeni na stranicama zagrebačke nadbiskupije, a na istom mjestu se svi zainteresirani mogu informirati i o detaljima kurikuluma četvrtog modula zdravstvenog odgoja te pročitati mišljenje kardinala o ovoj temi.

Osim letaka koji se dijele po školama na stranicama nadbiskupije roditelji mogu ispuniti pojedinačne i grupne obrasce kojim će pokazati svoje protivljenje načinu na koji ministarstvo uvodi zdravstveni odgoj u škole.