Pretraga

Kako ću joj reć da varim? Što deficitarnije zanimanje, što veća potreba, to je upis manji

A- A+

Nakon upisa u ljetnom roku, za jesenski je rok ostalo 5.911 slobodnih mjesta u svim srednjim školama u Hrvatskoj. Od tog broja, samo je u Slavoniji preko petine nepopunjenih mjesta, precizno njih 1.154.

Izvor: Pixabay

Nažalost, kako piše Glas Slavonije, brojna iseljavanja iz ove regije posljednjih godina, ostavila su trag i u ovim statističkim rubrikama. Tako je najviše nepopunjenih mjesta u županijama koje posljednjih godina bilježe najveći broj iseljavanja: Vukovarsko-srijemskoj (496) i Osječko-baranjskoj (489). Znatno je manji broj slobodnih mjesta ostao u Brodsko-posavskoj (111) te u Požeško-slavonskoj županiji (58).

Ne pomažu ni stipendije

Kada je riječ o zanimanju učenika za strukovne škole, negativan se trend prema očekivanjima nastavio i ove godine.

Tako u srednjim školama na području Osječko-baranjske županije najviše je slobodnih mjesta ostalo upravo za strukovna zanimanja, iako Grad Osijek i Županija stipendiraju učenike koji se školuju za neko od deficitarnih zanimanja. Nepopunjenih je mjesta i u najpoželjnijim školama – gimnazijama.

Kakvi su planovi mladeži, ilustrira i interes za medicinske škole

Izdvojeni članak

Provjerite koja se deficitarna zanimanja dodatno boduju na natječaju za studentski dom

Gimnaziju Beli Manastir u ljetnom je roku upisalo 25 učenika, a slobodnih je mjesta ostalo gotovo još toliko, točnije 23. Ono što je zanimljivo je i da popularne Prva i Treća gimnazija Osijek, također nisu popunile sva upisna mjesta. Tako će u jesenskom roku Treću imati priliku upisati još devet učenika, dok ih se u ljetnom roku upisalo 147. Dva su mjesta slobodna u Prvoj gimnaziji Osijek, koju je već upisalo 166 učenika.

S obzirom na potrebe na tržištima rada u zemljama europskog Zapada, ne čudi podatak da je nakon gimnazije, Medicinska škola najpopularnija među osječkim učenicima. Osmaši su velik interes pokazali za eksperimentalni program zdravstvene gimnazije, koje su upisali izvrsni učenici. U Medicinskoj školi Osijek, upisne kvote su popunjene.

U Drugoj srednjoj školi Beli Manastir slobodna su čak 64 mjesta, od čega najviše za smjerove hotelijersko-turistički tehničar (13), upravni referent (13) i ekonomist (11). U jesenskom će roku Graditeljsko-geodetsku školu Osijek moći upisati još 48 učenika, u najvećem broju smjerove građevinski tehničar (16), keramičar-oblagač (13) i ličilac-soboslikar (9). U Prvoj srednjoj školi Beli Manastir slobodna su 33 mjesta, od čega najviše za smjerove tehničar cestovnog prometa (10), bravar (8) i elektrotehničar (8). U Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice od 29 nepopunjenih mjesta, najviše ih je za smjerove opći poljoprivredni tehničar (10), pomoćni kuhar i slastičar (7) te instalater kućnih instalacija (5). U Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata Đakovo slobodno je 30 mjesta, gdje prednjače frizer (6), mesar (5) i strojobravar (4).

– Zanimanja zidara, tesara i stolara resorno je Ministarstvo izbrisalo, jer uopće nije bilo interesa za njih, nitko se nije prijavio. Što deficitarnije, što veća potreba, to je manji upis. Djeca za ta zanimanja nisu zainteresirana, a ni roditelji ih na to ne potiču, upozorava za Glas Slavonije Mirko Ćurić, ravnatelj SSŠ Antuna Horvata Đakovo.

Ugašeni i popunjeni programi

Izdvojeni članak

Ovo su deficitarna zanimanja na tržištu rada u Hrvatskoj

I Graditeljsko-geodetska škola Osijek ostala je bez zanimanja tesara. Dragica Ružić, tajnica škole, smatra da je tako zbog teških uvjeta rada.

– Iako su plaće u tom zanimanju sve veće, učenici ne pokazuju nikakav interes, čak ni unatoč tome što naša škola osigurava privremeni plaćeni rad učenika tijekom ljeta, objasnila je Ružić za spomenuti izvor.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja u srednjim je školama na području Osječko-baranjske županije odustalo od čak 14 takvih razrednih odjela te ukupno četiri odjela ekonomista, komercijalista i prodavača. Najviše ih je u kombiniranim razrednim odjelima iz kojih su izbrisana obrtnička zanimanja bravar, stolar, tesar, zidar, pekar, limar, vodoinstalater, cvjećar, soboslikar…

S druge pak strane, na području Osječko-baranjske županije, nema slobodnih mjesta u II. gimnaziji Osijek, Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek, Medicinskoj školi Osijek, Školi za osposobljavanje i obrazovanje “Vinko Bek” Osijek, Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Osijeku te Gimnaziji A. G. Matoša Đakovo.

 

Kako ću joj reć da varim? Što deficitarnije zanimanje, što veća potreba, to je upis manji
Share via
Copy link
Powered by Social Snap