Pretraga

Čudnovata priča iz povijesti: Tri Njemačke u borbi za naslov prvaka

A- A+

U susret ovogodišnjeg izdanja Europskog prvenstva Njemačkoj je dana uloga jednog od favorita. Reputaciju koja danas prati ovu reprezentaciju počela se graditi davne 1954. godine, kada je na putu do titule Njemačka morala pobijediti još jednu od ukupno tri njemačke nacionalne momčadi.

– Nogomet je jednostavna igra, 22 igrača trče za loptom 90 minuta i na kraju Nijemci uvijek pobijede izjavio je jednom prilikom legendarni engleski napadač Engleske Gary Lineker.

Ipak, malo je poznati podatak da je na putu do prve svijetske titule Nijemci morali pobijediti sam sebe. Nakon Drugog svjetskog rata Europa je bila u kaosu. Njemačka je podijeljena na tri dijela, a ista je sudbina zadesila njenu nogometnu reprezentaciju. Nijemci su ušli u kvalifikacije za nadolazeće prvenstvo s čak tri ekipe – Istočna i Zapadna Njemačka te Saarland.

Svjetsko prvenstvo 1954. godine je bilo prvo na kojem su uopće smjele sudjelovati njemačke ekipe. U skupini su se tako našle dvije njemačke reprezentacije, Zapadna Njemačka i Saarland. Nakon što su u grupi završili ispred svojih okupiranih sunarodnjaka zapadni Nijemci su bili na putu za Švicarsku. Kvalifikacije su igrali i istočni Nijemci, ali se nisu uspijeli plasirati na završni turnir.

Rastavljena Njemačka je došla do finala nakon pobijeda nad Turskom, Jugoslavijom i Austrijom. Finalna utakmica protiv favorita Mađara će ostati zapamćena kao Čudo u Bernu. Zapadna Njemačka se uspjela skupiti snage i nakon što je gubila 2:0, pobijediti 2:3.

Mnogi smatraju da je ovaj sportski uspjeh imao i veliki utjecaj na mir i sigurnost Europe. Ponosni Nijemci su u triumfu svoje reprezentacije našli motivaciju i poriv za izlazak iz krize nakon razornog rata.

U konačnici je i Lineker bio u pravu. Njemačka uvijek pobjeđuje, pa i kada na putu mora pobijediti samu sebe.

Finalna utakmica 1954. godine

Njemačka na Njemačku