Pretraga

Danas su mnogi na nastavi sjedili u ružičastoj majici, a priča iza toga posebno je dirljiva

A- A+

Podaci Centra za edukaciju i prevenciju nasilja kažu kako nasilje prijavi tek 22% žrtava. Upravo bi zato o tome kako pomoći žrtvama češće trebalo govoriti. Ipak, danas je vršnjačko nasilje i borba protiv njega posebna tema u većini hrvatskih škola. Naime, ove srijede obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznatiji i kao Dan ružičastih majica, a priča koja stoji iza njegova utemeljenja posebno je dirljiva.

Foto: Viktor Ritsvall, Unsplash

Prema definiciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, vršnjačko nasilje je isticanje moći agresijom.

–  Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube, stoji u definiciji HZJZ-a.

Nasilje se događa na ulici, ali i internetu

Izdvojeni članak

Sramotan potez: Srednjoškolce nisu pustili u Sabor jer su nosili ružičaste majice

Prije samo nekoliko dana svjedočili smo brutalnom nasilničkom činu pored zgrade triju škola u zagrebačkoj Dubravi. Dvije učenice potukle su se, a njihova tučnjava bila je dogovorena. Oko njih se okupila i nekolicina drugih učenika koji su ovaj nemilosrdni čin promatrali, navijali, a neki od njih mobitelima i snimali događaj. Djevojke su imale dogovorenu još jednu tučnjavu, ali ravnatelji su je uspjeli spriječiti.

Nasilje među mladima je veliki problem u većini zemalja. Fizička borba je najčešća manifestacija međusobnog nasilja povezanog s namjernim ozljeđivanjem, što često zahtijeva i liječničku pomoć i hospitalizaciju. Da su sudjelovali u tučnjavi tri puta i češće unatrag 12 mjeseci je u dobi 11 godina izjavilo  17 % dječaka i 4 % djevojčica. U dobi od 13 godina taj je postotak iznosio 18 % dječaka i 7 % djevojčica, a u dobi od 15 godina 14 % dječaka i 3 % djevojčica, pokazalo je posljednje u nizu istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika, stoji u izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

No, osim nasilja ‘na ulici’ i u školama, stručnjaci posljednjih godina upozoravaju i na sve češće slučajeve nasilja na društvenim mrežama. Prema istraživanju Hrabrog telefona, svako peto dijete u Hrvatskoj je nekoliko puta ili često primilo uvredljive poruke putem Facebooka.

– Djeca su vrlo maštovita, pogotovo kod vršnjačkog nasilja. Najčešće je isključivanje iz različitih grupa, ismijavanje, otvaranje lažnih profila i najteži oblik je distribucija provokativnih fotografija pogotovo kad dolazi do prekida u nekim ljubavnim vezama i tu se najčešće prijavljuju slučajevi da je došlo do otkrivanja različitih fotografija koje nisu baš primjerene za djecu da budu na internetu, upozorio je prije nekoliko mjeseci voditelj osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Tomislav Ramljak, u emisiji Hrvatskog radija.

Kako je nastao Dan ružičastih majica?

Ova srijeda posljednja je u veljači, a posljednje srijede svake veljače u Hrvatskoj obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznatiji i kao Dan ružičastih majica, koji je uveden odlukom Hrvatskog sabora.

Izdvojeni članak

Incident kod zgrade zagrebačkih škola: Učenice se divljački potukle, ostali snimali i navijali

No priča o tome zašto su brojni u školi danas odijenuli baš ružičaste majice malo je kome poznata.

Sve je krenulo još 2007. godine u Novoj Škotskoj (Kanada) i to upravo od jedne ružičaste majice. Učenik 9. razreda male škole Central Kings Rural High School prvog je dana nastave odlučio odjenuti ružičastu polo majicu, vjerojatno ni ne sluteći što ga očekuje po dolasku u školu. Nije dugo trebalo da postane glavna meta nasilnika. Počeli su ga verbalno vrijeđati, govoriti mu da je homoseksualac te su mu u konačnici zaprijetili i fizičkim nasiljem. Sve to slušala su dvojica starijih učenika 12. razreda, David Shepherd i Travis Price. Prva misao im je bila – što je previše, previše je.

Mladići su odmah nakon nastave otišli do lokalne trgovine, gdje su kupili 50 ružičastih majica. Isto su popodne i večer svim učenicima koje su poznavali poslali e-mail u kojemu ih pozivaju da u srijedu u školu dođu odjeveni u ružičaste majice. Ono što je uslijedilo niti jedan od njih nije očekivao.

Njihovih 50 majica sutradan je ‘planulo’ u trenu, a još stotine drugih učenika odjenule su svoju. Neki su čak u školu došli odjeveni u rozo ‘od glave do pete’.  Kada je to ugledao učenik kojeg su dan prije zbog majice iste boje zlostavljali, oduševljenje na licu nije mogao sakriti. Njihov pokret došao je i do popularne televizijske voditeljice i komičarke Ellen DeGeneres, a ubrzo su mu se priključile i druge škole koje su također odlučile obilježavati Dan ružičastih majica.

Škole obilježile dan borbe protiv nasilja

U Hrvatskoj je po prvi puta ovaj dan obilježen 2014., u 2017. Sabor ga je, kako smo poviše naveli, proglasio Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja, a danas su se njegovu obilježavanju priljučile i brojne škole diljem Lijepe naše. Neke od njih to su podijelile i na društvenim mrežama, a kako je protekao današnji dan, pogledajte u nastavku.

Ako ste žrtva fizičkog nasilja (npr. udarci, krađe, guranje, uništavanje stvari), verbalnog nasilja (npr. vrijeđanje, prijetnje, ruganje), socijalnog nasilja (npr. širenje tračeva, isključivanje iz društva, odbacivanje, ogovaranje), cyberbullying ili nasilja među djecom na internetu, za pomoć i savjet možete nazvati Hrabri telefon na besplatan i anoniman broj 116 111, poslati im e-mail ili se javiti putem chata na web stranici.

Copy link
Powered by Social Snap