Pretraga

Danas se štrajka u četiri županije: Koliko je važan nastavnik pokazuje slučaj silovanja u Zadru

A- A+

Sedmi je dan štrajka u školama koji se odvija cirkularno pa danas štrajkaju u Ličko-senjskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Primorsko-goranskoj županiji. Sindikati ne odustaju od svojih zahtjeva prema Vladi i u svim četirima županijama danas su ponovno jako zadovoljni štrajkom.

Foto: Unsplash| obrada: srednja.hr

Sedmog dana štrajka na red su došle zadnje četiri županije koje u prvom ciklusu nisu štrajkale (osim prvog dana kada se štrajkalo diljem zemlje). Tako danas štrajkaju u Brodsko-posavskoj, Ličko-senjskoj, Primorsko-goranskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Na press konferenciji sindikati su najavili i plan za sljedeći tjedan pa u ponedjeljak frontalno ponovno štrajkaju škole u svim županijama.

Izdvojeni članak

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Razgovarali smo sa županijskim povjerenicima Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama da ih pitamo kako protječe današnji štrajk. Iako još nemaju sve podatke, svi ističu da su jako zadovoljni štrajkom i da je odaziv velik te da posustajanja nema.

– Zadovoljan sam, ne odstupamo ni milimetra, rekao je Milan Rukavina, povjerenik iz Ličko-senjske županije koji je dodao da ni jedan učenik nije došao u školu.

‘Frustrirani smo, a frustriran nastavnik nije dobar nastavnik’

– Sve je stalo, jako sam zadovoljna, rekla je i Nada Lovrić iz Brodsko-posavske županije. Rekla je da su pokazali odlučnost, ozbiljnost i ljutnju.

Lovrić je rekla da su nastavnici pokazali veliko strpljenje, te da im je ono u radu s djecom vrlina, ali u pregovorima s Vladom mana jer dopuštaju da ih se predugo i previše omalovažava, te da je sada stvarno bilo dosta.

– Plenkovićeva pljuska koju nam je dao najavivši povećanje osnovice od 6,12 posto u svim javnim službama pokazala nam je da smo zadnja rupa na svirali, rekla je i dodala da su nastavnici frustrirani te da frustriran nastavnik nije dobar nastavnik.

Dan kravate ovaj put bez učenika u školi

Lovrić kaže da nastavnici sami, njihovi učenici i roditelji jako dobro znaju koliko nastavnici vrijede i da je to više od onih 6,11 posto povećanja koeficijenata koje traže. Istovremeno su svjesni da nema baš toliko novaca u državnoj blagajni te su zbog toga zatražili “povećanje od samo 6 posto”, ali da je “premijer pokazao da misli da nisu vrijedni ni tih 6 posto”.

– Kad se ljudi budu pitali što rade nastavnici, onda na primjer u ovom slučaju silovanja djevojčice u Zadru, cijeli slučaj je otkrila i prijavila njezina nastavnica. Nisu prepoznali roditelji, prijateljica ili društvo okolo, nego je prepoznala njezina nastavnica. E, to je važnost nastavnika u školi, kaže ona.

Izdvojeni članak

Učenica o slučaju silovanja u Zadru: ‘Ne prigovarajte nama kako se oblačimo, naučite sinove samokontroli’

Rekla nam je i da je danas Dan kravate kojeg tradicionalno nastavnici i ostali zaposlenici Ekonomsko-birotehničke škole u Slavonskom Brodu zajedno s učenicima obilježavaju zajedničkom fotografijom ispred velike kravate na krovu škole.

– Ove godine nastavnici su usamljeni jer su u štrajku i učenici nisu došli u školu. Nadamo se da će Vlada prepoznati povećan opseg poslova kojeg reforma nosi i primjereno vrednovati taj rad te barem pokušati smanjiti zaostajanje zaposlenika obrazovanja u odnosu na ostale u sustavu javnih službi, rekla je Lovrić.

Dan kravate u Ekonomsko-birotehničkoj školi u Slavonskom Brodu bez učenika

‘Cirkularni model je dobar jer nas ne iscrpljuje’

I povjerenik iz Požeško-slavonske županije, Željko Barić Pilić rekao je da je zadovoljan podacima jer prema onome što je prikupio štrajka oko 80 do 90 posto ljudi.

Izdvojeni članak

Spremačica, kuharica i domar su ispričali zašto štrajkaju s nastavnicima

– Ovaj cirkularni model štrajka nas ne iscrpljuje. Učenici ne gube puno, a javnosti i Vladi ukazujemo na problem koji imamo, rekao je on.

Osnovni problem koji imaju s Vladom jest nedostatak dijaloga, to jest Vladino izbjegavanje dijaloga, kaže njegov kolega Rukavina iz Ličko-senjske županije.

– Odnos prema prosvjeti je poražavajući, bit ćemo ustrajni, poručio je Rukavina.

Povjerenica Primorsko-goranske županije, Radmila Miletić, rekla je da štrajk protječe dobro i u toj županiji te je rekla da se nada da će na kraju svega ovog prevladati razum jer trenutno stanje nije pravedno.

Podaci sindikata Preporod

Iz Sindikata Preporod poslali su svoje podatke, a prema njima je štrajk u četiri županije proveden
u 38 osnovnih i srednjih škola u kojima djeluju njihove podružnice.

Prema podacima pristiglim iz škola u Primorsko-goranskoj županiji štrajkalo je 82,33 posto zaposlenika, 81,32 posto u Ličko-senjskoj županiji, 78,79 posto u Požeško-slavonskoj i 83,80 posto Brodsko-posavskoj županiji.

Od ukupno 555 članova Preporoda, u 38 osnovnih i srednjih škola na području ove 4 županije, u štrajku je sudjelovalo 424 članova.

Podsjetimo, do štrajka je došlo nakon što su dva prosvjetarska sindikata, Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske zatražili od Vlade povećanje plaća u osnovnim i srednjim školama, i to kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova za prosječno 6,11%.  Iz Vlade su tijekom procesa mirenja poručili kako koeficijenti ne mogu biti temelj kolektivnog pregovora, već ih donosi sama Vlada jednostranom uredbom. Uz to što je osnovica plaće u javnim službama uvećana od 1. rujna za 2%, prosvjetarima je Vlada ponudila povećanje plaće kroz dodatke putem posebnog sporazuma, i to za 2% od 1. listopada i još 2% od 1. lipnja. Premijer je u srijedu rekao i da će se svima u javnim službama osnovica povećati za 6,12 posto, a iz sindikata su rekli da oni nisu tražili povećanje osnovice i da se time samo dodatno produbljuju razlike.

Više o štrajku nastavnika čitajte na sljedećim poveznicama:

Sindikalisti su danas otkrili dokad su spremni štrajkati i da se za ispričnice učenici obrate Vladi

Nastavnik objasnio zašto Plenković zaslužuje jedinice iz tri predmeta

Stigli detaljni podaci: Pogledajte koliko je nastavnika jučer štrajkalo u vašoj školi

[Uživo štrajk u školama] Vlada povećava svim službenicima plaće za 6,12 posto

Pogledajte u kojim županijama u četvrtak i petak zbog štrajka nema nastave

Nastavnici već danima štrajkaju za veću plaću: Ovako su se mijenjali njihovi koeficijenti

Iz sindikata odgovorili na pitanje hoće li zbog štrajka biti nadoknade nastave

Mama mu nije vjerovala da je štrajk pa ga je ipak dovela u školu

Bećarac štrajkaša nasmijat će vas do suza: ‘Da te nije ‘učo’ naučio, Plenkoviću gdje bi sada bio?’

Vijest koja će obradovati veliki broj učenika: Potvrđeno da se u srijedu štrajka samo u Zagrebu

Procurio raspored štrajka po danima, no sindikati imaju poruku za one koji su ga vidjeli

Doznajte u kojim županijama nastavnici štrajkaju u ponedjeljak: Čak ih je pet

Ministarstvo izbacilo manje brojke od sindikata: Dvije trećine zaposlenika u štrajku

Učenici o štrajku svojih nastavnika: ‘Imaju najjaču funkciju na svijetu, a mizerno su plaćeni’

Još jedan štrajk u obrazovnom sustavu? Traže se veće plaće i za zaposlenike na fakultetima

Izvukli smo deset najvažnijih stvari o štrajku s današnje pressice nastavničkih sindikata

Pogledajte u kojim županijama sutra zbog štrajka nema nastave!

Copy link
Powered by Social Snap