Pretraga

Današnji dan slave svi matematičari

A- A+

Nalazi se posvuda. U diskovima Sunca i planeta, u zjenici našeg oka i u dvostrukoj zavojnici našeg DNA. Broj Pi jedan je od najneobičnijih brojeva, a danas je njegov dan. Istovremeno je malen jer nije veći od broja četiri, a s druge strane ima bezbroj decimala i nitko ga nikad neće moći napisati.

Izdvojeni članak

Video: Najluđi profesor matematike ikada

Za neke je danas sasvim običan datum, a za neke razlog za slavlje. Danas je naime 14. ožujka, odnosno kad datum pročitate s druge strane, dan je broja Pi. Vjerojatno najpopularniji broj u matematici, označava zapravo omjer opsega i promjera bilo koje kružnice. Ovaj broj mnogima je drag zbog svoje neobičnosti i činjenice da ga nitko ne može napisati do kraja.

Donosimo vam točno 3.14 razloga zbog kojih se isplati slaviti dan broja Pi.

3.14159265358979323846264338327 i tako dalje

Ovaj broj je u isto vrijeme iznimno velik i malen. Malen je zato što je manji od jedne najobičnije četvorke, a toliko je velik da ga nitko ne može napisati.
Nije da nisu pokušavali.

Naime, davne 1991. godine braća Čudnovsky su u New Yorku uz upotrebu svog računala M – ZERO izračunali broj PI na čak dvije milijarde dvjesto šezdeset milijuna tristo dvadeset jednu tisuću tristo šzedeset tri decimale. Nakon toga je došlo ljeto i toplo vrijeme, a braća su se umorila i odustala. Upravo to je magija broja Pi, ili kako mnogi vole reći transcedentnost.

Izdvojeni članak

Video: Kružno zbrajanje – zabavna i jednostavna matematika

Pi je najbolji razlog za slavlje

Štreberi diljem svijeta danas slave svoj dan. Matematičari, fizičari i općenito štreberi slave dan Pi broja, jer se Pi broju za rođendan ne zna. U ljudsku povijestje ušao u starom Egiptu, obzirom da su najraniji zapisi Pi broja pronađeni još na svicima papirusa koji su nastali 1650. godine i to prije nove ere. Navodno je svitak s Pi brojem napisao čovjek po imenu Ahmes.

U čast Ahmesu i drugim znanstvenicima koji su se bavili brojem Pi, danas se jedu kružne slastice. Torte i pizze koje imaju vrijednost broja Pi omiljene su na zabavama diljem svijeta.
Nekima pak to i nije dovoljno dobro pa idu još dalje – slave 28. lipnja, broj 2 π, što je mnogim sladokuscima još draže, jer se pojede dvostruki broj kružnih torti i pizza.

Pi – ku i traženje rođendana u broju Pi

Dok bi neki rekli da matematika nema veze s poezijom, drugi su već patentirali posebnu vrstu haikua, pi-ku.
Naime pi ku je pjesma koja se sastoji od tri stiha. Prvi stih ima tri sloga, drugi jedan, te treći dakako četiri što nas dovodi do 3.14 slogova, naprimjer:

Like a light,

time

decays each day

Osim poezija broja Pi, ako ste zagriženi fanatik možete potražiti i gdje se vaš rođendan nalazi u Pi broju. Dovoljno je da odete na ovu stranicu i upišete datum rođenja.
Ukoliko niste znali da je danas dan ovog zanimljivog broja, sad imate dodatan razlog da napravite pizzu ili pak tortu. Dobar tek!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap