Pretraga

Dani ministrice Divjak su odbrojani: Nakon izbora nema povratka u Ministarstvo?

A- A+

Radovan Fuchs, bivši ministar obrazovanja i bivši savjetnika premijera za obrazovanja danas je dvaput istaknuo kako HDZ u novoj vladi neće prepustiti resor znanosti i obrazovanja koalicijskom partneru. Ako je vjerovati Fuchsu, dani još uvijek aktualne ministrice Blaženke Divjak su odbrojani.

Blaženka Divjak i Radovan Fuchs | Foto: srednja.hr

U mreži Prvog HRT-a sudjelovali su Sabina Glasovac iz Restart koalicije, Igor Peternel iz Domovinskog pokreta te Radovan Fuchs iz HDZ-a. Među ostalim, odgovorili su i na pitanje vide li se, potencijalno, u ulozi ministra, odnosno ministrice obrazovanja.

Glasovac je istaknula kako o tome unutar koalicije još nisu razgovarali, a Peternel i Fuchs kako se baš i ne vide u ulozi ministra, piše HRT.

Ako sastavi vladu HDZ koalicijskom partneru neće dati resor obrazovanja

Fuchs je dodatno istaknuo kako HDZ u novoj vladi ne bi prepustio čelnu poziciju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja koalicijskom partneru, kao što je to do sada bio slučaj. Drugim riječima, ako mu je vjerovati, dani ministrice Blaženke Divjak su odbrojani.

– Treba napraviti jednu ozbiljnu analizu onoga što je do sada napravljeno. Mi imamo institucije znanstvene institute koji se time bave, ne treba formirati neke ad hoc ekspertne skupine nezavisnih eksperata. Nakon što proanaliziramo stanje u sustavu, možemo donijeti određene zaključke, korigirati ono što treba korigirati, promijeniti ono što treba promijeniti i nastaviti jednostavno dalje, kazao je Fuchs U mreži Prvog.

Među ostalim, danas je gostovao i studiju Nove TV kod Mislava Bage, zajedno sa Glasovac, Peternelom i Marijom Selak Raspudić. Fuchs je opet ponovio kako može garantirati da HDZ nakon izbora, ako sastavi vladu, resor obrazovanja neće predati nikome.

Škorini za finski model, Restartovci za devetogodišnje obrazovanje

Restart koalicija želi nastaviti cjelovitu kurikularnu reformu, kaže Glasovac za HRT, onako kako je zamišljena, bez previše potresa u sustavu. Sada, smatra, imamo samo kaos.

Peternel je istaknuo da mu je žao što mora polemizirati o obrazovanju s Fuchsom jer ga smatra zadnjim ozbiljnim ministrom u tom sustavu. Naglasio je da moramo znati strategiju za idućih 20 godina.

– Ono što je SDP nama dao, a to je ministar Jovanović prije nekoliko godine, to je jedna potpuna elementarna nepogoda koja je uništila sustav visokog obrazovanja za idućih 20 godina, rekao je Peternel.
Dodatno je istaknuo kako se u Domovinskom pokretu zalažu za finski model i rješavanje statusa nastavnika, postavljanje nastavnika na razinu službene osobe te riješiti usavršavanje kadrova.

Glasovac je istaknula da se Restart koalicija zalaže za uvođenje devetogodišnjeg obrazovanja te cjelodnevni boravak u školama, a posvetit će se u potpunosti, kaže. i strukovnom obrazovanju te inzistirati na osnivanja centara kompetencija u svim sektorima, prenosi HRT.

Dani ministrice Divjak su odbrojani: Nakon izbora nema povratka u Ministarstvo?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap