Pretraga

Darivanje profesora prilikom završetka školovanja – da ili ne?

A- A+

Predstavnici Filozofskog fakulteta u Mostaru su nedavno zajedno sa Studentskim zborom iste institucije apelirali na studente da ne kupuju poklone profesorima prilikom obrane završnih radova, o čemu smo pisali i mi. Ponukan takvom inicijativom portal EduCentar je proveo istraživanje što hrvatski građani misle o darivanju profesora pri završetku školovanja. Evo kako je odgovorilo oko 300 ispitanika.

Budući da ne postoji pravilo koje regulira darivanje profesora prilikom obrane završnih radova, vodstvo Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, zajedno sa Studentskim zborom ove institucije, uputilo je naputak studentima da ovaj ‘neugodni’ običaj ubuduće izbjegavaju. Kako bi provjerili što hrvatski građani misle o ovom pitanju, portal EduCentar je proveo istraživanje na oko 300 ispitanika.

Izdvojeni članak

Fakultet nije mjesto za darivanje profesora

Tri petine protiv

Na pitanje trebaju li učenici/studenti darivati svoje profesore prilikom završetka školovanja, 59 posto ispitanika odgovorilo je da smatraju kako nije potrebno darivanje nekoga jer radi svoj posao.

Pojedinci smatraju i kako darivanje profesora ujedno i utječe na objektivnost prilikom davanja ocjene.

– Učenice koje su darivale učiteljicu engleskog imale su i bolje ocjene. Ne podržavam taj običaj, treba ga zabraniti, rekao je jedan sudionik istraživanja.

Drugi je pak ispitanik, pojasnio da ne podržava darivanje profesora, u slučaju da ‘nije bio pravi mentor’.

Izdvojeni članak

Božićni darovi za studentski budžet

Za 38 posto ispitanika, darivanje sasvim uredu

Da je darivanje profesora/učitelja sasvim uredu, osobito u vidu malog znaka pažnje smatra 38 posto ispitanika.

‘Nekada je i sama riječ hvala veliki poklon’, komentirao je jedan od ispitanika, koji ne vidi ništa sporno u darivanju nastavnog osoblja, dok se drugi nadovezao sa stavom da je ‘znak pažnje svakome dobrodošao i da takav dar nije mito’.

Kao razlog zbog kojeg je poželjna kupovina darova ispitanici navode i tezu kako je ‘profesor dao dio sebe u prenošenju znanja i stoga ga treba darivati’

Da ovo ipak nije marginalna tema svjedoči podatak da tek tri posto sudionika istraživanja navodi kako nije uopće razmišljalo o darivanju učitelja/ profesora, te dodaju komentar da to treba biti ‘slobodna odluka svakog pojedinca’.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap