Pretraga

Debeli dječaci postat će impotentni muškarci

A- A+


Izdvojeni članak

Tinejdžerici pukao film, pa se razodjenula: ‘Debela sam, ali to je moja briga’

Mnogi su svjesni da je bitno konzumirati zdravu hranu i redovito vježbati, te na taj način održavati zdravi način života. Međutim, u praksi je puno teže to zaista i napraviti. Takva situacija je i sa hrvatskom mladeži, što je i jedan od razloga za uvođenje zdravstvenog odgoja u nastavni kurikulum. Ukoliko tražite razlog da krenete vježbati, rezultati ovog zabrinjavajućeg istraživanja mogli bi vas motivirati. Naime pretili dječaci imaju velike šanse da u budućnosti postanu impotentni i neplodni.

Pretilost među djecom suvremenog svijeta sve je češća, no znanstvenici sa Sveučilišta
u Buffalu
došli su do zabrinjavajućeg podatka. Dječaci koji su pretili imaju čak pedeset posto manje testosterona od dječake normalne tjelesne mase. To može u budućnosti voditi impotenciji i neplodnosti, što je još jedan razlog zašto je potrebno održavati odgovarajuću tjelesnu težinu.

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Clinical Endocrinology povezalo je pretile dječake s impotencijom s kojom će se možda suočiti u budućnosti. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta u Buffalu usporedili su 25 pretilih i 25 dječaka normalne tjelesne mase u dobi od 14 do 20 godina.

Rezultati uspoređivanja bili su iznenađujući, jer svi pretili dječaci imali su čak 50 posto manje testosterona u odnosu na one tjelesne mase, prenosi geek.hr.

– Ovi rezultati su zabrinjavajući jer pretili dječaci kasnije mogu postati impotentni i neplodni, kazao je za znanstveni časopis dr. Paresh Dandona, voditelj studije.
Niska razina testosterona povezana je s visokom razinom masti i smanjenom razinom mišićne mase. To sve može voditi do otpornosti na inzulin, te do dijabetesa.

Životni stil djece u suvremenom svijetu uključuje sve manje fizičkih aktivnosti i sve lošije prehrambene navike. Djecu se premalo potiče da prakticiraju zdravi život, no možda neke roditelje ovi podaci alarmiraju.
Dobra vijest u cijelom istraživanju je da ima nade za pretile dječake. Ukoliko ipak odluče redovito vježbati i pravilno se hraniti, razina testosterona im se može vratiti u normalu.

Debeli dječaci postat će impotentni muškarci
Share via
Copy link
Powered by Social Snap