Dečki baš rasturaju: Na Svjetskoj geografskoj olimpijadi Hrvati uzeli dva srebra i broncu

Na Svjetskoj geografskoj olimpijadi u gradu Quebecu u Kanadi, hrvatski učenici Nikola Bišćan iz Srednje škole Donji Miholjac i Luka Banović iz Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke osvojili su srebrne medalje, priopćilo je Hrvatsko geografsko društvo (HGD).

Foto: Hrvatsko geografsko društvo

Uz njih dvojicu, medaljom se okitio i Mihovil Penavić iz Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića iz Slavonskog Broda, koji je zavrijedio broncu, dok je Leo Radalj iz III. gimnazije Split, dobio pohvalu, HINA-inu vijest prenosi Novi list.

Jedan od najboljih maturanata u državi upravo je osvojio svjetsko zlato u Geografiji

Inače na Olimpijadi je sudjelovalo 165 učenika iz 43 zemlje, a postignuća koja je postigla hrvatska delegacija, potvrdšuju da pripadamo u krug najistaknutijih mladih geografa u svijetu, navodi HGD.

Uspješan nastup i kontinuirano osvajanje medalja hrvatskog tima na svjetskim geografskim olimpijadama rezultat je kvalitetnog i predanog višegodišnjeg samostalnog rada učenika, poticaja i pomoći njihovih učitelja i nastavnika geografije tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, potpore članova njihovih obitelji te kvalitetnih priprema koje organiziraju voditelji geografskog olimpijskog tima uz pomoć nekoliko djelatnika Geografskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu.

O tome svjedoče i rezultati prošlogodišnje Svjetske geografske olimpijade, koja se održavala u Beogradu. Tri od četiri sadašnja reprezentativca, natjecali su se u Beogradu.

Brončani iz Quebeca Mihovil Penavić u Beogradu je bio srebrni, dok su Nikola Bišćan i Leo Radalj također ostvarili sjajne rezultate. Četvrti član prošlogodišnje delegacije Srećko Kajić, kući se vratio okićen zlatom.

Od 2010. do 2018. godine u osam sudjelovanja na geografskim olimpijadama, hrvatski učenici su osvojili 24 medalje: sedam zlatnih, osam srebrnih i devet brončanih.

One comment

Odgovori